De overgang is één van de meest besproken onderwerpen van vrouwen. Niet zo verwonderlijk, want élke vrouw krijgt ermee te maken. Sommige vrouwen ervaren alleen de bekende klachten als opvliegers en stemmingswisselingen, maar een andere grote groep vrouwen krijgt te kampen met veel meer onplezierige symptomen. Als nagelstylist zul je gerust al een aantal klanten hebben met overgangsklachten, maar hoe behandel je de nagels van die klanten dan het beste?

Eigenlijk weten we natuurlijk allemaal wel wat de overgang inhoudt en wat het met je huid en lijf doet: door de afname van oestrogeen neemt de kwaliteit van het onderhuidse steunweefsel af waardoor de huid aan volume verliest en slapper wordt. Bij jouw klanten kun je dit proces herkennen aan pigmentvlekjes op de huid van de hand, droge brokkelige nagels, ribbels (striae) in de nagels of juist vochtige nagels. Herkenbaar?

Hoe kun je je klant in de overgang helpen?

Veel vrouwen willen verzorgde nagels en handen, ook als ze in de overgang zitten. Vaak komen ze al een tijdje in je nagelstudio en hebben jullie het al over haar klachten gehad. Je kunt natuurlijk niet al haar vervelende symptomen wegnemen, maar je kunt als nagelstylist er wel voor zorgen dat jouw klant met een opgelucht gevoel weer de deur uitgaat. Je kunt haar namelijk uitleggen dat de achteruitgang van de nagels niets te maken heeft met tekorten in haar lichaam of een ziekte, maar dat de natuur simpelweg haar werk heeft gedaan.

Fijne verzorging voor nagels in de overgang

Bij nagels die droog en brokkelig ogen kun je een extra goede nagelriemolie aanraden met verzorgende bestanddelen. ’s Morgens en ’s avonds lekker inmasseren doet al wonderen! En wat dacht je van een paraffinebad? Naast dat de nagel en de huid weer optimaal worden voorzien van vocht, is het ook een weldaad voor de spieren van de klant. Want ook die hebben best te lijden tijdens de overgang. Bij striae in de nagels kun je de diepere ribbels een keer per zes weken met een schuimvijl vijlen en daarna hoogglans polijsten. Groeven en oneffenheden zullen voor een groot deel verdwijnen, zodat een mooie glans achterblijft.

Nagelverzorging bij ouderen

Nu je weet hoe je nagels in de overgang het beste kunt behandelen, kun je ook eens overwegen om de nagels van ouderen te verzorgen of van vrouwen die kanker hebben. Je zult er beide een groot plezier mee doe en de dankbaarheid die je ervoor terugkrijgt is onbetaalbaar. Oudere mensen kunnen vaak zelf niet meer zo goed hun nagels verzorgen (en al helemaal die van hun tenen niet!), maar vinden het wel fijn als ze er verzorgd uitzien. Juist door hun nagels te knippen, te vijlen en te lakken versterk je hun eigenwaarde. Bovendien vinden ouderen dat stukje extra aandacht zeker fijn in combinatie met een gezellig praatje. Houd er wel rekening mee dat de cliënt mogelijk bijzonderheden of een aandoening aan de nagels kan hebben!

Gerelateerde berichten