Een baby huidje kennen we allemaal en daar zijn we soms maar wat jaloers op, want de huid van een mama heeft het af en toe zwaar te verduren. Het begint al tijdens de zwangerschap dat onder invloed van hormonen pigment oftewel melasma kan ontstaan en dat door een sterke groei van de buik striae kan ontstaan. Maar ook na de bevalling tekent de huid door de weinig uurtjes slaap. Wie kent de donkere kringen onder de ogen niet?! En dan hebben we het nog niet gehad over de mama huid wanneer het kind wat ouder is. Dat mooie baby huidje van je kind is nog even strak en egaal maar bij de huid van een mama ontstaan de (eerste) rimpels en op den duur verslapt de huid ook. Geen leuk vooruitzicht natuurlijk. Hoewel we de mama huid erg graag willen helpen zijn er een aantal factoren waar we rekening mee moeten houden.

Onder invloed van oestrogeen en progesteron produceren pigmentcellen extra pigment. Hierdoor zullen bestaande pigmentvlekken en sproeten donkerder worden en er kunnen nieuwe pigmentvlekken ontstaan. Je ziet ze vooral op het voorhoofd, op de wangen, onder de ogen en rondom de mond. Dit wordt ook wel zwangerschapsmasker of melasma genoemd. Er zijn een aantal opties om het pigment te behandelen maar veelal vallen deze af in de zwangerschap. Namelijk de welbefaamde hydrochinon crème die een blekende werking heeft bij pigmentvlekken mag niet gebruikt worden in de zwangerschap maar ook tijdens de borstvoeding periode. Ook mogen er geen lasers toegepast worden tijdens de zwangerschap maar ook na de zwangerschap omdat het lichaam vol zit met hormonen. Hierdoor is het pigment meer geactiveerd en kunnen er pigmentvlekken ontstaan. Daarnaast is ook de huid een stuk gevoeliger en kan de laser schade aan de huid aanrichten. Dus alle laserbehandelingen worden sterk afgeraden tijdens en na de zwangerschap. Wel kan een peeling toegepast worden bij pigment en bij de minder gelukkigen die acne krijgen tijdens de zwangerschap. In veel gevallen wil je zo’n huid behandelen met een hoog percentage, maar de zwangere huid vraagt een mildere aanpak. Deze huid mag namelijk een glycolzuurpeeling hebben met een maximale concentratie van 10%. Salicylzuur moet zelfs onder de 2% zijn. Ook het vitamine A zuur moet weggelaten worden zowel tijdens de zwangerschap als wanneer er borstvoeding gegeven wordt. Wel mag deze huid een bacteriedodende crème met 2.5% benzoylperoxide gebruiken.

Om toch de zwangere huid een oppepper te geven kan mesotherapie toegepast worden. Doormiddel van kleine prikjes wordt er een ampul in de huid gespoten met voedingsstoffen. Uiteraard moeten deze voedingsstoffen van natuurlijke aard zijn en ook hierop moet gelet worden dat alle voedingstoffen gebruikt mogen worden tijdens de zwangerschap. Doordat de huid beter doorbloed is en gevoeliger is tijdens de zwangerschap kan de huid meer bloeden en kan de behandeling pijnlijker zijn. Dit geld uiteraard ook voor een dermaroller behandeling. Des al niettemin kunnen deze behandelingen prima toegepast worden. Er is dus nog hoop voor de mama huidjes!

Gerelateerde berichten