We hebben allemaal weleens een droge huid. Bij de meeste mensen is dit na een korte periode weer verdwenen, maar in andere gevallen kan dit een langdurig probleem zijn. Een droge huid wordt ook een vetarme huid genoemd. Bij een droge huid zien we vaak een lichte squamé (schilfering) al dan niet gepaard met erytheem (roodheid). De huid voelt bij aanraking ruw en droog aan, dit leidt in sommige gevallen tot een jeukende huid. Een droge huid kan een aanduiding zijn van een huidaandoening, bijvoorbeeld bij psoriasis en eczeem.

Ontstaan van een droge huid

Een droge huid ontstaat door een relatief tekort aan water en vetten in de hoornlaag. Onze huid bestaat namelijk voor 70% uit water. Onze huid zorgt ervoor dat het vochtverlies tot een minimum wordt beperkt doordat deze wordt beschermd door een vettige laag (talg). Een droge huid kan aangeboren zijn, gepaard gaan met een huidaandoening, maar kan ook veroorzaakt worden door verkeerde leefgewoonten.

Uitdroging van de huid wordt versterkt door het regelmatig wassen van de huid met zeep; de PH van de huid wordt hierdoor aangetast, waardoor we meer vocht verliezen. De vochtigheidsgraad van de omgeving is ook belangrijk voor het al dan niet ontstaan van een droge huid. In de wintermaanden staat onze verwarming aan, waardoor er een droge omgeving ontstaat, waarbij de huid door verdamping meer vocht verliest en eerder uitdroogt. 

Naast omgevingsfactoren zoals de verwarming, heeft ook voeding een belangrijke invloed op een droge huid. Evenwichtige voeding levert een bijdrage aan een gezonde huid. Een tekort aan voedingsstoffen, zoals eiwitten en bepaalde vetten, kan zorgen voor een tekort aan deze stoffen in je huidcellen en juist deze stoffen hebben we nodig om onze huid te beschermen tegen uitdroging. Wanneer wij geraffineerde suikers eten, moet ons lichaam hard werken om de suikers te verbranden, hierdoor ontstaat er hitte in ons lichaam, waardoor vocht wordt verbrand en de huid droger kan worden. Alcohol en roken dragen ook geen steentje bij aan een gezonde huid, hierdoor droogt de huid namelijk van binnen uit. Ook leeftijd spelt een rol in dit process, want naarmate we ouder worden, wordt de huid droger door veranderingen in de hormoonhuishouding. Dit is een natuurlijk proces. Vooral tijdens en na de overgang merken veel vrouwen dat hun huid een stuk droger aanvoelt. Het oestrogeen neemt af, waardoor de huid dunner en droger wordt.  

Adviezen

Wees matig met suikers en snelle koolhydraten, niet alleen voor het voorkomen van een droge huid, tevens ter voorkoming van andere kwalen, zoals diabetes.

Het eten van veel Omega 3 (visolie) en 6 en vitamine E zorgt voor sterke celwanden zodat het water in de levende cel blijft, welke uitdroging van de huid tegengaat. Ook kunnen we natuurlijk een crème met vitamine E aanbrengen, de benaming voor vitamine E is: tocoferol. Let er wel op dat het percentage vitamine E altijd hoger moet zijn dan 0,5% en dat aan het product andere antioxidanten toegevoegd zijn, om de werkzaamheid en stabiliteit van vitamine E te garanderen. Vitamine C en vitamine E zijn onafscheidelijk. Noten, vis en avocado zijn daarnaast belangrijke ingrediënten voor een gezonde huid. 

We kunnen ook onze leefomgeving aanpassen door een warme trui aan te trekken in plaats van de verwarming hoger te zetten. Zet de temperatuur van de douche wat lager en gebruik een lekkere doucheolie. Af en toe een douchebeurt overslaan, voorkomt het tegengaan van een droge huid. Een droge huid kunnen we dus deels voorkomen. Adviseer je klanten dus vooral ook om actie te nemen, want een mooie glanzende huid, is een gezonde huid. 

Gerelateerde berichten