De exotische werking van Baobabolie

Baobab wordt ook wel apenbrood genoemd. De olie heeft goede eigenschappen voor huid- en haarverzorging, maar is ook schaars. Wat is de precieze achtergrond en werking van deze exotische olie?

Dit is de zesde in een serie columns over exotische oliën in huidverzorgingsproducten.

De Baobabboom is een boom die voornamelijk voorkomt in Afrika. De boom wordt 5 tot 25 m hoog en heeft een uitzonderlijk dikke stam. De Baobabboom slaat water op in de dikke stam tijdens het natte seizoen om zo het droge seizoen te kunnen overleven.

De vruchten van de Baobabboom hebben ongeveer de grootte van een kokosnoot en zijn eetbaar. Apen eten deze vruchten; daarom wordt de boom ook wel apenbroodboom genoemd.

Uit de zaden van de Baobabboom kan olie voor huidverzorging worden gewonnen. De zaden zijn extreem hard en moeten gemalen & geperst worden om de olie eruit halen. De olie heeft een goudgele kleur en bevat hoge niveaus aan vitamine A, D, F en E. De vetzuren zijn voornamelijk omega-3 (linoleenzuur), omega-6 (linolzuur) en omega-9 (oliezuur); de goede vetzuren. De olie is stabiel en heeft een zeer lange houdbaarheid.

De aanwezigheid van Baobabolie kun je op de ingrediëntenlijst herkennen aan de naam ‘Adansonia digitata seed extract’.

De belangrijkste eigenschappen van Baobabolie voor huidverzorging zijn:

– Een goede skin moisturiser; zeer goed voor mensen met een droge huid

– Bevordert de elasticiteit van de huid en stimuleert de aanmaak van huidcellen

Er zijn ook rapporten die beweren dat de olie goed is tegen eczeem en psoriasis. De olie zou ook de beschadigde huid kunnen helpen te herstellen.

Baobabolie kan worden toegepast in crèmes, lotions en anti-aging huidverzorgingsproducten. Tevens is de olie goed voor haarverzorging en aromatherapie massage.

De Baobabboom wordt ook wel “the tree of life” genoemd en deze is schaars. We moeten dus zorgvuldig om gaan met deze boom en het winnen van de olie. Kijk altijd of de Baobabolie duurzaam is gewonnen en van een ecologisch keurmerk is voorzien. Zo kunnen we er zeker van zijn dat we deze mooie olie in de toekomst kunnen blijven gebruiken.

Dr Jean-Paul Janssens

Profiel Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten