Je huid verzorgen gaat al lang veel verder dan hydrateren en voorkomen van veroudering. Nu luchtverontreiniging in steeds meer landen aan de orde van de dag is, is het belangrijk om ook de huid hier tegen te beschermen. Hoe doe je dat?

Natuurlijk helpt het om gezegend te zijn met goede genen, maar er zijn genoeg dingen die je zelf kunt doen om huidveroudering tegen te gaan. Niet roken, weinig alcohol, gezond eten, uit de zon blijven en voldoende slaap zijn bijvoorbeeld heel belangrijk voor een gezonde huid. Daar heb je zelf effect op, maar hoe zit het met factoren waar niemand omheen kan en waar je ook weinig effect op hebt, zoals de lucht om ons heen? Hoe bescherm je de huid en hoe staat het op dit moment eigenlijk met de vervuiling in Nederland en de rest van de wereld?

Volgens de World Health Organization (WHO) is luchtverontreiniging steeds meer een mondiaal probleem. Van smog die over steden hangt tot verontreiniging in huis; luchtverontreiniging is een van de grootste bedreigingen voor onze gezondheid. Meer dan de helft van de wereldbevolking die in steden woont, leeft op plekken waar de luchtverontreiniging de grens die de WHO heeft vastgesteld, overschreden wordt. Professor doctor Flemming Cassee is inhalatietoxicoloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en doet onderzoek naar de schadelijke gezondheidseffecten van zwevende deeltjes, ook wel fijnstof genoemd, en gasvormige componenten zoals ozon en stikstofdioxide in de buitenlucht.

Huidveroudering
Doctor Jetske Ultee is onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. Ze kan ons dan ook precies vertellen wat de invloed van luchtverontreiniging op onze huid is. “De huid staat overal en altijd in direct contact met de lucht waarin we leven en bewegen. Hoewel de huid een stevige barrière vormt voor invloeden van buitenaf, blijken de minuscule vloeibare en vaste deeltjes waaruit fijnstof bestaat toch schade te kunnen veroorzaken. Schade die uiteindelijk zorgt voor een versnelde huidveroudering. Uit onderzoek blijkt dat fijnstofdeeltjes en -druppels, die onder meer bestaan uit zuren, metalen, stof en chemicaliën, veranderingen in de huid teweeg kunnen brengen.”

Ozon
Luchtvervuiling is dus, naast zon, roken, alcohol en ongezond eten, absoluut een factor die invloed heeft op de conditie van je huid. Het probleem is alleen dat je er weinig meer tegen kunt doen dan zowel ’s avonds als ’s ochtends de huid goed reinigen. Volgens Cassee moet er nog meer onderzoek naar gedaan worden. “Maar schadelijke effecten van oxiderende gassen als ozon en stikstofoxides kunnen wellicht worden voorkomen door zonnebrandcrème of crèmes met antioxidanten.”
Ultee beaamt dat. “De belangrijkste remedie tegen schade van buitenaf is uiteindelijk om de huid zo goed mogelijk in conditie houden. Dit doe je door je huid dagelijks op de juiste manier te verzorgen met goede, milde ingrediënten die de huidbarrière intact laten én versterken. Reinigen is daarin heel belangrijk. Gebruik ‘gewoon’ een milde, afspoelbare cleanser om de huid van al dat vuil en stofdeeltjes te ontdoen.” Tot slot benadrukt Ultee het belang van een goede dagverzorging. “Zorg – iedere ochtend – voor voldoende bescherming. Crèmes met voldoende hoge concentraties antioxidanten zijn zeer zeker geen overbodige luxe. Niet alleen luchtverontreiniging, maar ook de straling van de zon pleegt een flinke aanslag op de voorraad antioxidanten in de huid. Vergeet daarom ook vooral niet om je huid echt iedere dag opnieuw te beschermen met een goede SPF. En dan het liefst een product met voldoende antioxidanten om de huid nóg maar eens een handje te helpen bij het neutraliseren van al die vrije radicalen.”

Dit artikel verscheen al eerder in De Beauty Professional. 

Gerelateerde berichten