Arnica olie is bekend door de diverse medische toepassingen. Kan deze krachtige, natuurlijke olie ook worden gebruikt in huidverzorgingsproducten? En wat zijn de voordelen? Dit is de zevende in een serie columns over exotische oliën in huidverzorgingsproducten.

Er zijn vele soorten arnica, maar de meest gebruikte is de Arnica Montana. De soort komt oorspronkelijk uit Europe, Siberië en Noord-Amerika. De bloem groeit op bergweiden tot ongeveer 1 km boven de zeespiegel en is te herkennen aan de gele bladeren en oranje kern. Arnica olie wordt verkregen door destillatie of extractie van de arnica bloesems. De olie is zeer krachtig en mag alleen in verdunde vorm worden gebruikt.

Arnica olie bestaat voor de helft uit vetzuren, zoals linoleenzuur (omega 3), linolzuur (omega 6), palmitinezuur en myristinezuur. Omega 3 en 6 zijn zogenaamde essentiële bouwstenen van onze huidcelmembranen en een belangrijk ingrediënt in huidverzorgingsproducten.

De andere helft van de arnica olie bestaat o.a. uit verbindingen van thymol. Thymol heeft een belangrijke rol in de doorbloeding, de stroming van witte bloedlichamen en het afvoeren van (ongewenste) vloeistoffen in het lichaam. Hierdoor lijkt er bewijs te zijn dat arnica olie een antimicrobiële en ontstekingsremmende werking heeft.

Bij enkele mensen kan het arnica extract huidirritatie opleveren. Deze irritatie wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van een stofje dat helenaline heet en uit zich in een rode uitslag.

Arnica olie is prima geschikt om in een massageolie te verwerken en zodoende het metabolisme van de huid te activeren. De arnica extracten oefenen een stimulerende, bloedvat verwijdende en ontstekingsremmende invloed uit op de huid. Arnica olie biedt een helende werking tegen zwellingen, bloeduitstortingen en ontstekingen. De essentiële vetzuren versterken de functies van de huid.

Dr Jean-Paul Janssens

Profiel Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten