Dit keer een verhaal uit de praktijk. Als schoonheidsspecialiste heb je met zoveel verschillende mensen te maken, er is altijd wel iets over te vertellen. Geen dag is hetzelfde!

Die ene negatieve klant
Case: waarschijnlijk maak je het eigenlijk bijna nooit mee, maar er zijn klanten bij wie altijd alles negatief is. Alles, maar dan ook alles, is verkeerd of niet naar haar zin.

Ze wil zo strak en mooi mogelijk de deur uit. Ze wil een behandeling, het beste van het beste, maar wil er zo min mogelijk voor betalen. Anderhalf uur vind ze veel te lang dus de behandeling moet zo kort mogelijk zijn. Snel resultaat in een hele korte tijd. De crèmes en serums die ze bij me heeft gekocht, werken voor geen meter volgens haar (zelf zie ik duidelijk resultaat). Epileren doet vreselijk zeer en ze ligt niet lekker in de stoel. Als we een nieuwe afspraak maken, zegt ze steunend en kreunend: doe maar over minimaal 12 weken anders vind ik het weer te snel. Zucht…. Je vraagt je dus überhaupt af waarom ze naar de salon komt omdat ze nooit laat blijken dat ze het echt fijn vindt.

De achterliggende reden 
Een klant die altijd klaagt, daar zit nog een verborgen probleem achter. Hetgeen waar ze over klaagt hoeft niet perse het probleem te zijn.

Zo kwam ik er bij deze klant achter dat ze erg onzeker is. Ze is altijd obsessief bezig met haar gewicht, gezond eten en haar huid/uiterlijk. Van jongs af aan is ze al onzeker. Het is dus niet zo, dat ze perse alles wil afkraken. Ze heeft last van een heel hoog verwachtingspatroon, waar niemand ooit aan zal kunnen voldoen. De reden van haar afkeuren is omdat ze niet te lang met haar uiterlijk geconfronteerd wil worden. Door haar onzekerheid vindt ze het moeilijk om zichzelf weer te zien na een behandeling. Dat komt samen met haar verwachtingen die nooit behaald gaan worden. Ze heeft zelfs een aantal botox behandelingen gehad waar ze ook niet tevreden over was.

Laat je klagende klant niet zomaar vallen
Moraal van dit verhaal: ook al heb je er een klant tussen zitten die ‘niet te pruimen’ is. Geef niet te snel op. Als iemand veel klaagt is dat vaak een teken dat iemand meer aandacht wil of nodig heeft. Probeer uit te zoeken waar het klagen vandaan zou kunnen komen, level met je klant, bied een luisterend oor en probeer haar te begrijpen. Bied je best mogelijke combinaties aan qua behandeling die wellicht wel bij haar passen. Neem de tijd en hebt geduld om adviezen te geven en ben altijd eerlijk over het resultaat. Zorg dat ook deze klant tevreden de deur uit gaat. Dit soort aandacht werpt zijn vruchten af en levert je op de lange termijn een tevreden klant op.

Gerelateerde berichten