Jong en ondernemend. Zo kon je mijn collega en mij destijds zeker noemen. Ik moest nog 21 worden en kocht samen met mijn collega een salon in Amsterdam (grens centrum- Jordaan) waar wij toen werkzaam waren.  Wij kwamen beide uit een ondernemersgezin, wisten van aanpakken en hadden samen hetzelfde doel voor ogen met de salon. Allebei totaal verschillende types, waardoor we elkaar perfect aanvulden.  Een sprong in het diepe…  De salon was aflopend. maar wij zagen er zeer zeker een mooie groeimogelijkheden.  Tja,  jong en onervaren. Niet de juiste begeleiding met overname. Achteraf bleek al snel dat we veel te veel voor de overname van de salon hadden betaald.

Samen een salon

Gelukkig groeide de salon, zoals wij zelf gedacht hadden. Voordat we het wisten waren de eerste vijf jaar om.  De samenwerking tussen mijn collega en mij ging perfect. Stagiaires werden werknemers.  En zo werd de salon een instituut en wij volwassen. Door de jaren heen bleven we cursussen volgen en op vakgebied en bijleren.  Ons team met specialistes groeide. We kwamen er achter dat in onze  opleiding als schoonheidsspecialiste je toch echt niet goed was opgeleid als ondernemer. We misten marketing technieken. Daar hebben we behoorlijk in geïnvesteerd, en ik moet zeggen dat ik daar nog steeds enorm van profiteer. 

Overname van de salon

Na bijna 15 jaar voelden zowel mijn compagnon als ik dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. We wilden allebei blijven groeien maar via een andere weg.  Ontzettend fijn dat we beiden dat gevoel hadden. In goed overleg en met behulp van een coach hebben een jaar lang de zaak “overdraagbaar” gemaakt. Een oud werkneemster heeft het instituut overgenomen. De geschiedenis herhaalde zich. We hebben allemaal nog op een fijne manier contact met elkaar. Het was goed dat het instituut nu opnieuw een impuls kreeg. En mijn compagnon en ik konden onze eigen weg volgen.  We bellen en zien elkaar nog regelmatig. Het blijft fijn en nodig om samen met collega’s te brainstormen. De meeste schoonheidsspecialistes zijn zelfstandig ondernemer- alleen. Het is echt fijn wanneer je elkaar op vakgebied kunt ondersteunen, ervaringen met elkaar kunt delen en van elkaar kunt leren. Zeker op het gebied van ondernemen ! 

Nieuwe start

Al direct na de overname ben ik opnieuw gestart. Aan huis. Een hele overgang. Maar een bewuste keuze. Ik wilde graag beter mijn tijd kunnen benutten. Ik hou enorm van mijn werk, maar heb ook een gezin met twee jonge kinderen. Ik wilde van beide ( gezin en werk) meer genieten. Ik heb nu eenmaal die overtuiging dat wat je doet je met veel plezier moet doen!  Nu heb ik geen reistijd meer. Ik ben meer uur aan het werk- maar wel op de tijden die mij passen.  Ik heb mij volledig gericht op mijn passie Aromatherapie, en biedt alleen puur natuur  behandelingen en producten aan. Met een specialisatie zet je jezelf beter in de markt neer. Inmiddels ben ik 1 jaar verder na mijn nieuwe start. Het was toch wel enorm spannend- een nieuw bedrijf opstarten. De ervaring die ik in die 15 jaar heb opgedaan heb ik op alle mogelijke manieren geprobeerd te benutten.  Dat maakt het gemakkelijker- fouten van toen maak je nu niet meer. Maar ondanks die ervaring blijven de onzekere momenten- ga ik het redden, kan ik een heel nieuw klantenbestand opbouwen ?  Maar het is mij gelukt ! er is een goede basis, en er is groei. Maar daar moet je hard aan werken!  In dat jaar ben ik erachter gekomen dat ik mij toch heb verkeken hoe veel collega’s er wel al niet zijn, hier in deze stad. Dan pluk ik toch de vruchten van de ervaring. Door mijn specialisatie spreek ik niet het grote gros aan, maar heb ik een specifieke doelgroep.  Wanneer zij tevreden na de behandeling bij mij de deur uitgaan, blijft zeker ¾ van de klanten terug komen.  Een ander aspect waar ik niet over had nagedacht was de balans tussen werk en privé. Wanneer je een salon aan huis hebt, is het zo gemakkelijk om nog even een bestelling te doen, een email te beantwoorde etc. Toch heb ik geen moment spijt gehad van mijn keuze. Ik doe mijn vak weer met heel veel plezier en geniet van het feit dat ik puur vanuit mijn passie kan behandelen en mijn klanten inde watten kan leggen. Ik ervaar nu minder druk- en dat is heerlijk.  Wat betreft het ondernemen is er eigenlijk niet veel verandert. Ik kom nog steeds tijd te kort….

Tip

De tip die ik bij deze zou willen meegeven aan collega’s is: laat je ondersteunen met marketing. Ga eens in gesprek met een bedrijfscoach. Het is altijd moeilijk om objectief naar je eigen bedrijf te kijken. Een coach of marketing specialist geeft je tools waarmee je jouw zaak kan laten opbloeien. Het is de investering dubbel en dwars waard.Blijf genieten van je vak- het is toch prachtig wat wij met onze handen kunnen doen ?

Danielle PieterseInside beauty, Origamistraat 2, Purmerend. www.insidebeauty.nl

Wil jij net zoals Danielle, Rima, Sandy of Dominique je eigen verhaal vertellen? Mail naar info@schoonheidsspecialistennieuws.nl en wij zetten ook jouw verhaal online 

Gerelateerde berichten