Het gebruik van klei heeft een lange geschiedenis. Bijna elk volk heeft klei- of kleibehandelingen in hun natuurtherapeutische tradities. Er zijn vele soorten klei. Groene, rode, witte, gele en bruine klei zijn allemaal soorten die als gezondheidsproduct gebruikt kunnen worden. Echte klei is 100% door de natuur samengesteld in en onbewerkt.

Klei is een levende, intelligente stof waarvan de werking nog nooit in het laboratorium is nagebootst. Klei bevat veel gezonde mineralen, reinigt het lichaam, stimuleert het immuunsysteem en versterkt de levenskracht. Er is geen enkel andere stof aan toegevoegd. Door het unieke absorberende vermogen van klei zorgt het mede voor het reinigen van ons lichaam. Klei is een goede natuurlijke ondersteuning bij alledaagse (huid)problemen in de vorm van masker, pakking of in bad. De kleur heeft te maken met de samenstelling van de mineralen. Alle kleisoorten zijn reinigend en versterkend, maar verschillen in de mate waarin.

Krachtigst
Groene klei lijkt de krachtigste klei onder de kleisoorten te zijn en is sterk reinigend, vooral als de klei zongedroogd is. De klei krijgt haar groene kleur door haar bestanddelen zoals mineralen, oxyden en hydroxyden. Groene klei (of montmorilloniet) is een kleisoort welke op veel plekken in de wereld voorkomt. In Europa maken we vooral gebruik van de groene klei uit Frankrijk. In dit land is het gebruik van klei ook wijdverbreid. De klei wordt meestal gedolven op plekken waar zo min mogelijk verontreiniging voorkomt. De klei wordt gedroogd en vermalen tot poeder. Groene klei is een ongelofelijke bron van mineralen waarvan kiezelzuur (silicium) het belangrijkste is. Het is meer dan 40% in de klei aanwezig. Daarnaast bevat groene klei mineralen als magnesium, zwavel, ijzer, calcium, natrium en zink.

Zuiveren
Klei is een effectief middel voor het zuiveren van de huid. Van de ontgiftende werking van klei maken schoonheidsspecialisten maar ook natuurgeneeskundigen dankbaar gebruik. In de vorm van maskers en pakkingen worden onreinheden en gifstoffen uit de huid getrokken, terwijl tegelijkertijd de bloedcirculatie gestimuleerd wordt. Schoonheidsspecialisten gebruiken klei verder om dode huidcellen van de huid te halen. Het is een prachtig natuurlijk middel om huidproblemen te behandelen, vooral in de vorm van een masker. Bij een gevoelige huid of een droge huid is het aan te raden een kleimasker maar één keer in de week toe te passen. Naast onreinheden wordt namelijk ook vocht uit de huid onttrokken.

Splinters en ontsteking
Een praktische toepassing waarbij je de reinigende kracht van groene klei kunt ervaren: bij een diepe splinter gewoon een laagje groene klei op de plek; goed afdekken en de volgende morgen veeg je de splinter zo weg met de groene klei. Een andere fantastische toepassing van groene klei: borstontsteking bij zogende vrouwen. Gewoon een laag groene klei 24 uur op de plek (af en toe een schone laag erop). In meer  dan 70% van de gevallen is geen antibiotica nodig!

Dit artikel is geschreven door Drs. Harmen Rijpkema en verscheen eerder in het vakmagazine De Beauty Professional. Drs. Harmen Rijpkema schrijft daar elke maand een column over natuurlijke ingrediënten. Niks meer missen? Klik hier voor een abonnement: abonneren.

 

Gerelateerde berichten