Het zonnetje schijnt volop terwijl ik dit schrijf, en ik moet me inhouden. Ik zou uren in de zon kunnen doorbrengen, maar mijn gezichtshuid is het daar absoluut niet mee eens. Als een vorm van protest krijg ik al na korte tijd in de zon een vlekkerig en verhit gezicht, wat er niet bepaald fraai uitziet. Smeren, zegt mijn gezicht.

 

Ik zit graag buiten. Hoewel, dat is niet helemaal waar, want ik kan slecht stilzitten. Beter gezegd: ik doe graag dingen in de buitenlucht, zoals mijn tuin bijhouden. Hoewel ik altijd volgens het boekje mijn gezicht reinig en verzorg, vergeet ik nog wel eens aan die zonnefactor te denken.

Nu ik in het bezit ben van een inmiddels 37 jaar oude huid, merk ik dat ik niet meer zo mooi bruin word als toen ik jonger was. Het is niet meer zo mooi egaal gekleurd en ik verbrand veel makkelijker. Ik moet echt aan de regeltjes denken. Al een half uur voor ik naar buiten ga, smeren met een zonnefactor. Ook op bewolkte dagen en in de winter smeren met een SPF van minimaal 15, zeker als je een exfoliant gebruikt. Niet te lang in de zon gaan zitten en al helemaal niet tussen 12 en 3. En na het zwemmen altijd weer opnieuw smeren, ook al heb je een waterproof zonnebrandmiddel gebruikt. Het is soms lastig je daar aan te houden, zeker als je net lekker bezig bent. Ach, kan best even zonder, denk ik dan. Maar… nee, het is echt noodzakelijk. Mijn huid laat me dat wel weten.

Dus loont het je aan de regels te houden. Niet alleen op korte termijn, maar ook op de lange duur zul je profijt hebben van je smeerbeurten. Geen vlekjes, vale of verbrande huid. Minder snel zo’n gedroogd-leer-uiterlijk, oftewel je huid ziet er langer jong uit. En laten we vooral niet vergeten dat we de kans op huidkanker verkleinen. En als we dat in ogenschouw nemen, is smeren toch eigenlijk een kleine moeite….

Veel zonplezier!

 

Dit artikel is geschreven door Sonja Heijdeman- Hakkers

Overige experts

Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten