In de nagelstudio werk je met verschillende technieken. Voor elke techniek bestaat er een speciaal penseel, dat afhankelijk van de toepassing varieert in vorm, haarlengte en aantal haren. Is jouw collectie voorzien van alle benodigde penselen om je werk goed uit te oefenen?

Diverse penselen

Naast diverse gel- en acrylpenselen zijn er nog tal van andere penselen die jouw werk als nagelstyliste vergemakkelijken. Er zijn penselen met synthetische en natuurlijke haren. Over het algemeen houdt een synthetisch penseel minder goed verf en water vast dan een penseel met marterharen. Een nieuw penseel heeft meestal een vrij harde beschermlaag, die de haren bij elkaar houdt. Verwijder deze zorgvuldig voor je het penseel gaat gebruiken. Het penseel houd je doorgaans vast tussen duim, wijs- en middelvinger.

In dit artikel licht ik een aantal penselen en hun functie voor je uit. Het is niet per definitie dat je met een dun penseel dunne lijnen maakt en met een dik penseel dikke lijnen; dat is een misvatting. De techniek van het laden van je penseel en de druk die je uitoefent bepalen de dikte van je lijnen.

1.Striping- of streeppenseel

Het striping-penseel is verkrijgbaar in allerlei maten: met korte of langere haren en met meer of minder haar. Dit penseel is speciaal bedoeld om lijnen te creëren.

2.Rond penseel / Detailpenseel

Het ronde penseel loopt toe in een punt. Het is groter en dikker van formaat dan het detailpenseel en vaak in diverse maten/diktes verkrijgbaar. Het penseel heeft de mogelijkheid meer verf te laden en leent zich uitstekend voor o.a. bloemen, krullen en abstracte designs.

Met een detailpenseel, de naam zegt het al, kun je de kleinste en fijnste details maken, zoals stippen, high- en lowlights, en kleine designs. Dit is het kleinste type rond penseel.

3.Ronde opbouw, platte snit

Met een penseel met een ronde opbouw en een platte snit kun je leuke nail art-effecten maken, doordat je gemakkelijk ronde motieven kunt deppen of duwen. Met dit penseel kun je ook goed vlakken inkleuren of kleuren uitvagen.

4.Flat penseel

Een flat penseel heeft een vlakke, schuine kop. Met dit penseel kun je bijvoorbeeld de one stroke-techniek toepassen, waarbij je in een beweging twee of meer kleuren aanbrengt. Je kunt met dit penseel ook vlakken inkleuren.

5.Waaierpenseel

Met een fan of waaierpenseel kun je structuur creëren of kleuren met elkaar mengen. Sommige nagelstylisten gebruiken dit penseel ook om een egale kleur aan te brengen op de nagel of in te blenden in de nagel.

6.Kattentong-penseel

De vorm van dit penseel is vergelijkbaar met de tong van een kat, vandaar de naam. De schacht is wat breder en loopt taps/in een punt toe. Je kunt het grote penseel bijvoorbeeld gebruiken voor je acryl fading/French of om een achtergrond te maken en het kleine penseel om 3D-design op de nagel te maken.

7.Dotting tool

Dit penseel is eigenlijk geen penseel, want het heeft geen haren maar een metalen bolletje aan het uiteinde. De dotting tool gebruik je om eenvoudig stippen op de nagel te zetten. Het metalen bolletje varieert in grootte; een kleinere bol maakt kleinere stippen dan een grotere bol.

8.Stylograph

Ook dit is geen penseel, maar een designpen. Deze pen gebruik je in combinatie met inkt. Er zijn diverse penpunten verkrijgbaar, die je steeds kunt wisselen. Deze diverse punten zorgen voor de dikte van de lijn. Je laadt de punt van de stylograph en kunt vervolgens je design tekenen of schrijven op de nagels. Inkt is in allerlei kleuren verkrijgbaar.

Penselen schoonmaken en opbergen

Als je goed voor je penselen zorgt, is de levensduur optimaal. Wanneer je een penseel eenmaal voor geldesign gebruikt hebt, gebruik deze dan alleen voor gel. Wanneer je je penseel schoongemaakt hebt, kun je hem het beste laden met een beetje clear gel voor je hem opbergt. Zo voorkom je dat de haren uiteen gaan staan. Je penselen voor acrylverf maak je schoon met warm water, breng ze terug in hun punt en laat ze drogen aan de lucht voordat je ze opbergt.

Kleuren, designs en merken

Het is vaak een kwestie van uitproberen welk penseel het beste bij je past. Er zijn veel mogelijkheden en uitvoeringen; zo kun je vaak kiezen uit een schakering aan kleuren, met of zonder versieringen en van veel verschillende merken. Het belangrijkste is natuurlijk dat het penseel fijn in de hand ligt, zodat je er optimaal mee kunt werken, en dat de kwaliteit in verhouding staat tot de prijs. Een duur penseel is niet per definitie het beste,maar een heel goedkoop penseel kan je teleurstellen omdat het niet de kwaliteit heeft die je nodig hebt.

Met dank aan: Monique Donders, MoNails

Birgitta van der Linden (BLUSH)

Profiel Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten