Tijdens het detoxen reinig je de organen van het lichaam en de huid door het te ontdoen van de opgebouwde afvalstoffen. Detox is een afkorting van detoxificatie ook wel het ontgiften of ontslakken genoemd. Dit kan door een voorgeschreven dieet, speciale massages en supplementen. Toch zijn bepaalde vormen van detoxen niet geheel zonder risico’s, daarom gingen wij in gesprek met de orthomoleculaire arts Franca van der Smit.

Tekst Bo Vrolijk

Om mooier, strakker en beter in je vel te komen zijn er veel producten, behandelingen, concepten, apparaten en formules ontwikkeld. Steeds meer schoonheidsspecialisten, huidtherapeuten en andere professionals krijgen meer en meer de rol van coach. Naast het bieden van resultaatgerichte behandelingen met of zonder innovatieve apparatuur en mooie producten wordt er ook vaak advies gegeven over de levensstijl. Ieder lichaam heeft specifieke behoeften. In de orthomoleculaire geneeskunde wordt er gekeken naar het lichaam en de huid. Er wordt bijvoorbeeld bepaald welke voedingsstoffen het lichaam nodig heeft en goed kan verwerken zonder schade te veroorzaken. Om het lichaam – en dus ook de huid – te herstellen,  voedingstekorten aan te vullen en zorgvuldig om te gaan met de lichaamsfuncties, intoleranties en allergieën, wordt er binnen de orthomoleculaire geneeskunde advies gegeven over de inname van belangrijke vitamines, mineralen, sporenelementen, eiwitten, vetten en koolhydraten en het vermijden van bepaalde voedingsstoffen. Het advies van een orthomoleculaire arts of therapeut wordt afgestemd op de fysieke gesteldheid.

Onlosmakelijk verbonden
Cosmetisch en orthomoleculair arts Franca van der Smit is van mening dat uiterlijke schoonheid en innerlijke gezondheid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. In haar eigen kliniek in Haarlem combineert ze als één van de weinigen in Nederland behandelingen op basis van de cosmetische geneeskunde en de orthomoleculaire geneeskunde. Vol passie voor beide vakgebieden pakt ze in haar vak graag de oorzaak aan in plaats van alleen de symptomen. Franca van der Smit: “Als cosmetisch arts heb ik onder meer gewerkt bij de Velthuis Kliniek. We werkten daar met de allernieuwste technieken en met intensieve peelings om huidproblemen aan te pakken. Natuurlijk was er zichtbaar resultaat, maar bij een aantal cliënten blijkt de oorzaak voor het huidprobleem dieper te liggen. Juist door mijn rol als arts wil ik graag mensen helpen om beter in hun vel te komen en ben ik mij gaan verdiepen in de diepere oorzaken van verschillende huidproblemen. Ik heb gezocht naar specifieke opleidingen en ben gefascineerd geraakt door de orthomoleculaire geneeskunde. Ik heb in 2015 mijn opleiding hierin voltooid. Deze studie is een prachtige aanvulling voor mij als arts. Met de kennis en ervaring in beide vakgebieden heb ik gemerkt dat de huid de weerspiegeling is van onze darmen. Ontstekingen die ontstaan bijvoorbeeld in de darmen kunnen zichtbaar worden via de huid. Daarom is het behandelen van de huid aan de buitenkant een mooi begin, maar de binnenkant hoort daarbij. Dit is wat ik nu samen combineer met mijn collega’s in mijn eigen kliniek. Door deze toepassing van beide specialismen geniet onze clientèle van echte oplossingen voor huidklachten met mooie en langdurige resultaten.”

APK keuring voor het lichaam
Orthomoleculaire therapie is geschikt voor mensen die gezondheidsklachten hebben, deze bij de kern willen aanpakken en niet alleen de symptomen willen bestrijden. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om preventief te werk te gaan. Als oprichter van de REFLEQT Clinic in Haarlem heeft Franca voor hun clientèle de Health Check: “Deze APK keuring voor lichaam begint met een intake, waarbij we aan de hand van vragen op zoek gaan naar de oorzaak van huidproblemen en gezondheidsklachten. Een gedetailleerde gezondheidsscan waarbij gespecialiseerde meetapparatuur alle relevante waarden meet in het lichaam. Denk hierbij aan de conditie van het lichaam, voedselintoleranties, tekorten en de algehele fysieke toestand. In de meting worden een aantal signalen groen en rood. De rode signalen betekenen dat dit aandachtsgebieden zijn, waar we bijvoorbeeld aanvullende bloedtesten zullen doen. Deze verschillende uitkomsten van de diverse onderzoeken worden verwerkt in een gezondheidsplan.”

Stress en detox
Hoe meer stress je hebt hoe minder energie er is om je lichaam optimaal te laten functioneren. “Dit heeft een negatief effect op de spijsvertering en het detox-vermogen van het lichaam. Daarom begint een behandelplan veelal met het detoxen van het lichaam. Dit is meer regel dan uitzondering. Door het vermijden van bepaalde voedingsstoffen en het afvoeren van schadelijke afvalstoffen maken we een begin met de behandeling. Een onderdeel van het behandelplan kan zijn dat we het lichaam laten detoxen met de inzet van voetenbaden. In de voeten zijn alle lichamelijke functies terug te vinden en daarom kan er gebruik gemaakt worden van speciale baden voor de voeten, waardoor op een veilige manier het lichaam aan het werk kan gaan om zich te herstellen. Als het lichaam een diepe reiniging nodig heeft kan dit via een body detox behandeling, waarbij schadelijke stoffen via de huid, darmen, nieren en de longen worden afgevoerd. Deze manier van detoxen vindt plaats op cellulair niveau. De frequenties vibreren door het hele lichaam, waardoor het vuil rondom de cellen wordt afgevoerd en het lichaam beter in staat is om energie op te slaan. Dit traject gebeurt onder begeleiding en wordt aangevuld met voedingsadviezen, advies betreft de levensstijl en een voorstel voor supplementen. Deze vorm van detoxen is niet voor iedereen geschikt. Een orthomoleculaire arts kan bepalen of dit een geschikte manier is of een passend alternatief aandragen. Ook kan er gekozen worden om wandelen, yoga en andere lichaamsbeweging op te nemen in het levensstijladvies. En natuurlijk wordt er ook gekeken naar de hoeveelheid stress en de oorzaak daarvan. Dit zit vaak nog veel dieper en het komt ook voor dat ik als arts doorverwijs naar andere specialisten of lichaamsgerichte psychotherapeuten die dat stukje van begeleiding op zich kunnen nemen.”

Huid is weerspiegeling van onze darmen
Volgens Franca van der Smit verzuren we als we ouder worden, zegt ze met een glimlach. “Het klinkt een beetje als grapje omdat dit vaak figuurlijk bedoeld wordt. Het lichaam begint als pasgeboren gezonde baby in principe helemaal vrij van gifstoffen. Naarmate we ouder worden komen er in het lichaam meer gifstoffen door voeding en luchtvervuiling en als deze niet optimaal door het lichaam kunnen worden afgevoerd, dan kunnen deze stoffen zich opstapelen in het lichaam. Hierdoor ontstaan vaak huidproblemen. De huid kan er vermoeider uit gaan zien. In het gelaat ontstaat zichtbare huidveroudering, rimpels, maar er kan ook elders op het lichaam cellulitis ontstaan. De cellen in het lichaam functioneren het beste in het schoon milieu. Het is daarom goed om te detoxen en je lichaam te ontdoen van deze afvalstoffen.”

Invloed op het lichaam
Toch onderschatten veel mensen welke invloed het detoxen kan hebben op de rest van het functioneren van het lichaam. “Sommige sapkuren of andere manieren van ontgiften kunnen een grote impact hebben op het lichaam. Je kunt tijdens het resetten van het lichaam ziek worden en daarom is mijn advies dit altijd onder begeleiding te doen. Als arts kan ik tijdens dit proces ook recepten uitschrijven mocht dit nodig zijn. Ik werk nauw samen met een huidtherapeut en andere therapeuten om mijn clientèle het allerbeste aan te kunnen bieden voor een optimaal welzijn. Mijn doel is dat iedereen lekker in hun vel gaat zitten, dit komt de gezondheid van de mens ten goede. Als mensen van binnenuit gaan stralen dan is het effect van huidbehandelingen zoals (peelings, massages, microneedling en andere technieken nog veel groter en dat maakt mijn vak zo mooi. Zodra je actief aan de slag gaat het met detoxen van het lichaam onder begeleiding van een professional ga je bewuster om met je lichaam en datgene wat je eet. Ook de ‘nieuwe’ manier van leven zal afhankelijk van de soort klacht(en)zorgen dat jij je meestal snel gezonder en energieker zal voelen. Het verschil kan al binnen enkele weken ervaren worden. Na een periode van circa zes maanden kom je terug in de kliniek voor een controle afspraak en daarin bespreken we de voortgang en zo nodig komen er nieuwe adviezen in een aangepast gezondheidsplan. Hoe optimaler het lichaam functioneert met behulp van de juiste voedingsstoffen, lichaamsbewegingen en levensstijl des de groter de kans om gezonder en vitaler te leven en langer de schoonheid vast te houden.”

Dit artikel is nog uitgebreider verschenen in editie 2 – 2019 van De Beauty Professional. Ben je geen ANBOS lid en heb je geen abonnement? Klik dan hier: abonneren en blijf op de hoogte van alles in jouw vakgebied!  

Gerelateerde berichten