De toekomst van schoonheid

Mardge Pascaud, founder van Pascaud Beauty Innovations, noemt zichzelf ook wel beautyinnovator. Ze is gespecialiseerd in de huid en cosmetische chemie en ontwikkelt met een wetenschappelijk team producten en methodes. Een van de samenwerkingsverbanden gaat over DNA en de huid, in samenwerking met Professor Maurice Zeegers, hoogleraar Complexe genetica en epidemiologie aan de Universiteit van Maastricht.

Veroudering. Waar begint het verhaal? “Bij het Human Genome Project. Dit is een onderzoek van een hele grote groep wetenschappers uit vele landen. Ze hebben van 1990 tot 2003, dus 13 jaar, onderzocht hoe het menselijk DNA in elkaar steekt. Het is gelukt om het DNA van 1 persoon in kaart te brengen, om zeg maar de code van de mens te ontrafelen. En wat blijkt? Ons erfelijk materiaal is opgebouwd uit maar 4 letters: a, t, c en g. Deze staan voor adenine, thymine, cytosine en guanine en dat noemen we nucleotiden, de bouwstenen van ons DNA. Ons hele lichaam is opgebouwd uit cellen; en genetisch materiaal is in elke cel van ons lichaam aanwezig. De volledige code is dus in elke cel terug te vinden en het DNA vertelt ons wie we zijn: hoe zien we eruit, wat zijn onze voorkeuren en zelfs hoe we denken.”

Feiten over DNA
“Je kunt je voorstellen dat je met die letters die ons DNA vormen, woorden kan maken en als je dat kan, kan je ook zinnen maken. Die zinnen noemen wij genen. Instructies binnen het DNA noemen wij een gen. Om een indruk te geven, hoe uitgebreid dit is om die code uit te schrijven, visualiseer ik dit vaak met een plaatje met meerdere boekenkasten, gevuld met 174 dikke boeken. Wat staat er in die boeken? Niks anders dan pagina’s met combinaties van de vier letters. Als ik die code van 1 persoon regel voor regel wil oplezen, dus jouw persoonlijke DNA-code, dan ben ik 11 jaar bezig! Zo complex is die code dus en ook zo uniek. Wat altijd mooi is om te vertellen, is dat we ondanks ons verschil in DNA ook op elkaar lijken. Als we naar alle pagina’s met letters kijken, dan is 173,5 boek van mij gelijk aan dat van jou. Slechts 500 pagina’s maken mij anders dan jou.”

DNA en huidveroudering?
“Op het moment dat een cel gaat delen dan wordt ons DNA gedupliceerd. Dat gebeurt de hele dag en dat maakt ons ook ouder. Biologische veroudering heeft dus te maken met geleidelijke veranderingen in ons DNA en daar hoort degeneratie bij van allerlei dingen; slechter zien, slechter horen, botontkalking een afnemende spiermassa. Abnormaal of pathologisch veroudering houdt in dat we ziektes kunnen krijgen die we niet willen maar die wel zijn vastgesteld in ons DNA. De vraag is, kun je daar zelf invloed op uitoefenen? Als je DNA bij de geboorte vastligt, is het dan een vaststaand feit of je een bepaalde ziekte gaat ontwikkelen en hoe je huidbeeld zich ontwikkelt? Als je weet voor welke aspecten je gevoelig bent, bijvoorbeeld vlekjesvorming of verslapping van de huid, dan kan je preventief het een en ander doen en kom je op de rol van DNA. Dit noemen we de epigenetica en dat is bepalend of genen wel of niet tot expressie komen.”

 

 

Gerelateerde berichten