Ik zie er zo moe uit, is daar niet wat aan te doen?” Het is een vraag die ik als cosmetisch arts vaak hoor. Sommigen mensen lopen er jaren mee rond, zoekend naar een oplossing voor hun probleem. Goed nieuws: die oplossing is er zeker!

Vaak wordt gedacht dat een bovenooglidcorrectie de enige oplossing is voor een vermoeide blik. Deze ingreep helpt inderdaad om de ogen meer open te krijgen. Maar het probleem zit vaker ónder de ogen dan erboven: daar is dan een (blauw) richeltje te zien.

Dat richeltje ontstaat door volumeverlies onder de ogen. De aanleg hiervoor is erfelijk en het volumeverlies neemt toe bij het ouder worden. Dat heeft te maken met de slijtage van de orbitarand, het oogkasbot. Dit bot slijt naarmate we ouder worden, waardoor de ondergrond voor de huid wegvalt. De huid onder het oog valt daardoor wat in. Ook wordt de huid met de tijd dunner en krimpt het steun- en vetweefsel. Hierdoor worden steeds meer de onderliggende vaatjes en de oogspier zichtbaar, die dan lichtblauw door de huid heen schemeren. Deze verkleuring, plus het volumeverlies geven schaduwen onder de ogen waardoor iemand er moe uitziet. Volumeverlies is hier dus de boosdoener. Wil je het probleem oplossen, dan moet er volume ter plekke bijgeplaatst worden.

Oplossing 1

Vaak is vullen met een filler een goede optie om een vermoeide blik te behandelen. Persoonlijk gebruik ik hiervoor een hyaluronzuurfiller die een heel mooi subtiel volume geeft, zonder zwelling onder de ogen. Het resultaat is meteen zichtbaar en houdt vaak wel 1 tot 1,5 jaar aan. Ik hoor van veel cliënten dat ze na deze behandeling geen negatieve opmerkingen meer krijgen en dat ze weer blij in de spiegel kijken. Dit geeft mij echt voldoening, want een behandeling is redelijk snel (en pijnloos) uitgevoerd. En dat, terwijl cliënten vaak al hun hele leven een oplossing zoeken voor hun probleem.

Oplossing 2

Een andere aanpak is het volume in de wangen terugbrengen door middel van een filler. Naarmate we ouder worden verdwijnt het volume uit onze wangen. Daardoor vlakt het gezicht af en ontstaat een afgematte en vermoeide uitstraling. Door het volume weer terug te brengen op de plekken waar het vroeger zat, krijg je weer meer energie in je gezicht.

Wat de beste aanpak is, verschilt per persoon en is uiteraard afhankelijk van verschillende factoren. De arts kan het beste beoordelen welke componenten bij een persoon spelen en welke oplossing het beste resultaat zal hebben.

Dit artikel is geschreven door Franca van de Smit, voormalig cosmetisch arts Velthuis Kliniek.

Overige experts

Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten