Onder invloed van zonlicht veroudert de huid en ontstaan rimpels. De meeste wetenschappers denken dat enzymen die collageenvezels afbreken daarvoor verantwoordelijk zijn. Dermatoloog Feiko Rijken van het UMC Utrecht denkt van niet. Volgens hem zorgt het voortdurend oprekken en buigen van de door zonlicht beschadigde stijve huid er voor dat op de lange duur de huidelasticiteit verloren gaat en er rimpels ontstaan. In zijn proefschrift toont hij dat onder invloed van zonlicht de zogenaamde neutrofiele granulocyten (ontstekingscellen) vanuit de bloedbaan naar de huid trekken. Daar scheiden ze stoffen uit die met name elastische vezels beschadigen. 

Volgens Rijken zijn de ontstekingscellen de boosdoeners voor de huidveroudering door zonlicht. Rijken: “Neutrofielen spelen een rol bij diverse ontstekingsziekten, bijvoorbeeld in de longen. Maar hun rol bij huidveroudering is ondergewaardeerd. Ik hoop dat mijn onderzoek daar verandering in brengt. Het betekent dat huidveroudering, in elk geval in theorie, tegengegaan kan worden door deze ontstekingscellen te blokkeren.” 

Diverse cosmeticaproducten tegen huidveroudering door zonlicht zijn gebaseerd op het remmen van de enzymen die collageen kunnen afbreken. (In technische termen: de enzymen zijn ‘matrix metalloproteinases’ die geremd worden door stoffen die lijken op vitamine A.) Deze producten zijn slechts beperkt effectief, denkt Rijken. De manier om huidveroudering tegen te gaan is nog altijd de huid beschermen tegen overmatige zonblootstelling: het vermijden van zonblootstelling wanneer de zon hoog aan de hemel staat, bedekkende kleding dragen en het gebruik van zonnebrandcrêmes met UV-A en UV-B filters. Het is bovendien zaak om niet te verbranden, stelt Rijken. Ook subtiele roodheid zonder pijn is al schadelijk. “Mensen zien deze hele lichte verbranding vaak over het hoofd”, zegt Rijken. “Maar in onze experimenten zien we ook dan al neutrofielen naar de huid trekken en schade aanrichten.”

Bron: Universiteit Utrecht

Gerelateerde berichten