Als pedicure, nagelstylist of schoonheidsspecialist kun je je klanten ontvangen in een gehuurde of gekochte bedrijfsruimte. Een andere mogelijkheid is om een ruimte in of bij jouw eigen huis als salon of praktijk in te richten. Bijvoorbeeld de garage of een speciaal daarvoor (aan)gebouwde ruimte. Maar wat zijn de voordelen (of nadelen?) en waar dien je rekening mee te houden als je kiest voor een ruimte in of bij je eigen huis?

Wonen en werken op hetzelfde adres kan veel voordelen hebben. Zo sta je nooit in de file, hoef je niet door weer en wind om op je werk te komen en na werktijd ben je direct weer thuis. Ook hoef je bijvoorbeeld geen huur te betalen voor een bedrijfsruimte en kan het handig zijn als je jonge kinderen of huisdieren hebt.

Controleer het bestemmingsplan van de gemeente
Het eerste wat je moet onderzoeken wanneer je een ruimte in je huis voor zakelijke doeleinden wilt gaan gebruiken, is informeren bij de gemeente naar de mogelijkheden en het bestemmingsplan van jouw gemeente. Dit geldt zowel voor een koopwoning als een huurhuis. In het bestemmingsplan staan de voorwaarden voor het oprichten van een bedrijf aan huis. Bijvoorbeeld hoeveel van jouw woning je zakelijk mag gebruiken en of je reclame aan de gevel mag hangen. Maar ook of je er klanten mag ontvangen, hoeveel parkeergelegenheid er dan moet zijn en wat de regels zijn rondom het gebruik van schadelijke stoffen (zoals bij een kapsalon).

Een nieuwe ruimte bouwen
Je kunt natuurlijk een bestaande ruimte zakelijk in gebruik nemen, maar je kunt ook een extra ruimte aan je huis of in de tuin bouwen! Voordeel hiervan is dat je het helemaal naar je eigen wens en smaak kunt bouwen en inrichten en daarbij rekening kunt houden met de voorwaarden die de Belastingdienst stelt voor aftrek van de inkomstenbelasting.

Ook kunnen extra bebouwde vierkante meters de waarde van de woning verhogen. Houd er rekening mee dat een verhoogde WOZ-waarde invloed heeft op de Onroerendezaakbelasting (OZB) en de inkomstenbelasting. Je hebt er vooral voordeel van wanneer je de woning zou gaan verkopen. Ook moet je bij de Belastingdienst aangeven of de nieuwbouw privé is of bij jouw onderneming hoort.

Financiële voordelen
Wanneer je de garage of een aparte ruimte bij je woning in gebruik neemt voor bedrijfsactiviteiten, kan het zijn dat de kosten die je hiervoor maakt, aftrekbaar zijn van de belasting. Denk aan de kosten voor onderhoud, energie en de inboedel van de ruimte. Je moet dan wel voldoen aan de voorwaarden die de Belastingdienst stelt voor het uiterlijk en gebruik van de werkruimte. De Belastingdienst heeft een praktische rekenhulp ontwikkeld, waarmee je kunt nagaan of je de kosten voor jouw werkruimte mag aftrekken van de inkomstenbelasting.

De ruimte moet bijvoorbeeld beschikken over eigen sanitaire voorzieningen en een aparte ingang. In feite moet de ruimte als volledig zelfstandig kunnen worden beschouwd. Als het gaat om het gebruik, dan moet je minimaal 10% van de ruimte zakelijk gebruiken en tenminste 70% van jouw inkomen verdienen met werkzaamheden in of vanuit deze ruimte. Kosten voor een werkruimte in een huurwoning kun je niet aftrekken.

Gerelateerde berichten