We zijn de laatste jaren een stuk wijzer geworden  in onze omgang met de zon. We snappen dat we de huid moeten beschermen tegen teveel en te lange blootstelling, maar weten ook wat de voordelen voor  het  lichaam zijn wanneer we ons gematigd en gecontroleerd blootstellen aan  zonlicht. Verstandig zonnen is echter voor veel mensen nog steeds een uitdaging. Heb  jij deze zomer ook weer kromme tenen  van  de zonverbrandingen die je  om je heen ziet?  In je salon kun  je de zonverbranding iets verlichten én de klant voorlichten over een meer gebalanceerde omgang met zonlicht.

Over het algemeen denkt men dat de huid pas verbrand is als die echt rood is en pijn doet. Maar de huid is al verbrand als deze 8 tot 24 uur na het zonnen licht rood kleurt. Ook in jouw salon kunnen mensen komen die zonnebrand hebben opgelopen. Wat kun je doen als de huid verbrand is?

Kalmeer de huid

De door de zon verbrande huid vraagt om een verkoelend en/of kalmerend product. Denk bijvoorbeeld aan producten met Aloë Vera of Kamille. Aloë Vera heeft evenals kamille een ontstekingsremmende werking en kan zo vaak gebruikt worden als nodig is.  Als je het koeldampapparaat gebruikt vang je twee vliegen in één klap; enerzijds verkoelt het apparaat en daarnaast werkt de kamillehoudende lotion kalmerend.

Breng ook eens een keer verse komkommerschijfjes aan op de huid van je klant. Komkommers bevatten veel water en bevatten daarnaast vitamines C en B, en de mineralen calcium, fosfor en ijzer. Deze bestanddelen zorgen ervoor dat de huid sneller zal herstellen.

Herstel het vochtgehalte van de huid
Een vochtherstellend masker, zoals een lijnzaadmasker of een komkommermasker, werkt vochtregulerend op de huid. Ook kun je een tekort aan vocht compenseren door middel van een vitaminespray. Deze spray dringt namelijk in tegenstelling tot water dieper door in de huidlagen. Je kunt een vitaminespray gebruiken middels het vacuümzuig-/sprayapparaat.

Neem ook een goede aftersun op in je productassortiment. De meeste aftersunproducten bevatten veel vochtherstellende bestanddelen.

Vermijd olierijke producten
Gebruik geen olierijke producten op de verbrande huid, zoals vette dagcrèmes. Vette producten hebben namelijk een afsluitende werking, waardoor de huid haar hitte niet meer kwijt kan. Beter zijn producten op waterbasis.

 

Zonnen in kuurverband

Een professionale zonnebank geeft een afgemeten hoeveelheid zonlicht die je afstemt op de huid  van je klant. Zo verbrandt de huid niet. Heb je een zonnebank in je salon? Werk dan uitsluitend in kuurverband. Zo voorkom je dat je klant permanente huidschade oploopt of verbrandt. Geef je klant advies over het aantal minuten dat hij/zij onder de zonnebank mag gaan en de tijd die tussen twee kuren in moet zitten, uiteraard afhankelijk van het huidtype. Neem in het advies ook altijd de blootstelling aan de zon buiten mee. Het zonlicht  buiten en van de zonnebank is hetzelfde en  telt allemaal bij  elkaar op voor de huid.

Gerelateerde berichten