Een zinktekort kan voor flinke verwarring in je lichaam zorgen. Hoewel we er niet veel van nodig hebben, is het sporenelement toch onmisbaar voor een gezond lichaam. Het is nodig voor de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van lichaamscellen en een goede werking van het immuunsysteem. Verder is zink onderdeel van een groot aantal enzymen in het lichaam die betrokken zijn bij de stofwisseling en bevordert het wondgenezing.

Wist je dat zink een essentiële rol speelt voor ons immuunsysteem? Het mineraal is van belang voor de rijping van t-cellen (afweercellen) in de thymus. De thymus (zwezerik) is een heel belangrijk orgaan, of eigenlijk een klier, dat zich achter het borstbeen bevindt en de spil is van ons afweersysteem. Als je een laag zinkgehalte hebt, betekent dat vermindering en verzwakking van de t-cellen. Dit zou dan kunnen betekenen dat deze t-cellen niet in staat om bepaalde infecties te herkennen en aan te pakken. Bij mensen die ouder zijn dan 40 jaar is zinksuppletie aan te bevelen, omdat bij deze leeftijdscategorie de werking van de thymus kan verminderden. Verder is gebleken dat zinksuppletie effectief is bij de bestrijding van longontsteking, diarree en andere infecties. Dit betekent echter niet dat zink een verkoudheid of een griep kan voorkomen.

De positieve eigenschappen van zink

De oorzaak van huidproblemen of -aandoeningen kunnen verschillende oorzaken hebben. Een aantal daarvan is een zwak immuunsysteem, een verstoorde hormoonfunctie of spijsverteringsproblemen. In de aanpak naar een betere huid kan zink een belangrijke bijdrage leveren. Zink bevindt zich in alle lichaamsweefsels en concentreert zich vooral in de celkern. Van daaruit ondersteunt het mineraal het herstellend vermogen van de huid en het afweersysteem. Zink stimuleert daarbij de celdeling, bevordert het transport van vitamine A van de lever naar de huid en beschermt de lichaamsweefsels tegen beschadiging en bevordert het herstel van weefselbeschadiging. Uitwendig kennen we de toepassing van zink al als zinkoxide bij luieruitslag, jeuk of kloofjes in lippen en huid.

Tekort of overschot

Hoewel een ernstig gebrek aan zink zelden wordt gezien, komt een lichte zinkdeficiëntie relatief vaak voor. De meeste kans op een zinktekort komt voor bij strenge vegetariërs of veganisten, omdat dierlijke voeding zoals vlees en vis de beste natuurlijke bronnen zijn van zink. Bovendien eten vegetariërs regelmatig sojaproducten, dat het probleem verergert. Soja bevat namelijk fytinezuur dat de opname van zink belemmert. Een acuut teveel aan zink is zeldzaam bij mensen. Er is een geval van een inname van een grote dosis zink in één keer bekend, maar dit werd veroorzaakt door voeding of drank die in contact was gekomen met verzinkte blikken. De symptomen die hierbij optraden waren onder andere misselijkheid, braken, buikkrampen en diarree. Langdurige inname van teveel zink (via supplementen) kan leiden tot onder andere anemie (bloedarmoede) en een vermindering van de weerstand. Een teveel aan zink in je lichaam kan ook leiden tot een kopertekort. Hierdoor wordt de energiebalans minder goed gereguleerd. Teveel zink kan leiden tot dezelfde symptomen als te weinig zink. 

Gerelateerde berichten