We naderen de feestdagen in rap tempo. En hoewel ik normaal gesproken columns schrijf die over de relatie tussen voeding en huid gaan, deel ik graag een andere voedingstip met jullie. Eentje waarmee je je klant maar juist ook jezelf kunt helpen deze periode waarbij de pepernoten, marsepein en kerststerren je om de oren vliegen.

Misschien geniet je net als ik van heerlijke herfstwandelingen en warme thee terwijl de wind buiten tekeer gaat. Leuk al die gezelligheid, maar hoe gaan we verstandig om met al het verleidelijke lekkers dat onmiskenbaar met de donkere dagen samen hangt? Mijn eigen behoefte aan zoet is drastisch veranderd sinds ik geen suiker meer eet. Met gewone marsepein of pepernoten kun je me echt geen plezier meer doen. Maar dat is niet altijd zo geweest. Toen ik nog niet wist dat je van suiker en een te veel aan koolhydraten een onbedwingbare trek kreeg was ik de slaaf van mijn smaakpapillen en mijn bloedsuikerspiegel. En het lukte me niet om suikergoed en marsepein te weerstaan.

Misschien geloof je het niet, maar tegenwoordig doe ik geen enkele moeite om mijn lichaam ‘in bedwang’ te houden of ‘wilskrachtig’ alle verleidingen te weerstaan. Als je namelijk bent afgekickt van zoete smaken dan is een aardbei al zoet en een appel een smaakexplosie. Een simpele pepernoot is niet meer te verdragen.

Eet ik dan geen pepernoten? O jawel! Ik ben gek op lekker eten. Samen met mijn kinderen bakken we voor de weekenden heerlijke pepernoten van amandelmeel, speculaaskruiden, kokosvet, ei en wat palmsuiker. Willen we helemaal uit de band springen, dan dopen we ze na het bakken in gesmolten donkere chocolade. We maken zelf gevulde speculaas met honingmarsepein uit de natuurwinkel en bakken suikervrije appeltaart. In de decembermaand zijn we heerlijk decadent!

Het verschil is dat:

  1. Alles wat ik eet heeft een voedingswaarde. Ik eet geen lege calorieën en geraffineerde producten.
  2. Zelfgemaakte pepernoten zullen wel een klein effect hebben op de bloedsuikerspiegel, maar geeft bij lange na niet de insulinereactie die gangbaar snoepgoed geeft. Insuline zorgt voor vetopslag en legt de vetverbranding stil, we kunnen gerust wat zelfgemaakte pepernoten eten zonder in gewicht toe te nemen.
  3. Ik zorg dat ik voldoende gefermenteerde voeding eet zodat mijn darmmicrobiotica in balans blijft. De goede bacteriën in gefermenteerde voeding eten een deel van de suikers op die ik eet. Zo dragen ze bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel en een mooie huid.

Ik zie genieten als een belangrijk onderdeel van het leven én van eten. Gelukkige mensen die tijd maken voor plezier worden niet voor niets ouder en gezonder oud dan zeurpieten. Dus ook even lekker snoepen hoort wat mij betreft thuis in de gezonde lifestyle. Wil je echter ook in december de baas blijven over je smaakpapillen en je bloedsuikerspiegel? Kijk dan eens naar deze tips:

  1. Eet eens een paar dagen tot een week helemaal niets zoets. Geen suiker, geen zoet fruit, geen stevia, niets. Je weet niet hoe snel je die pepernoot moet uitspugen!
  2. Verdiep je in het fermenteren van voeding of gebruik op z’n minst dagelijks een probiotica supplement.
  3. Wil je toch lekker snoepen van de pepernoten? Zorg dat je overdag je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk houdt. Begin de dag eens met een groenteomelet, een smoothie zonder zoet fruit of ontbijt met yoghurt, noten en bosbessen/aardbeien. Eet in de middag een salade of een wokschotel (zonder graan). Je zult merken dat je later op de dag geen sterke behoefte meer hebt om te snoepen en als je wel snoept, eet je minder gemakkelijk door.

Een hele fijne feesttijd gewenst en vergeet vooral niet (gezond) te genieten!

Dit artikel is geschreven door Eva van Nieuwburg

Gerelateerde berichten