Fibroblasten zijn cellen in het bindweefsel die verantwoordelijk zijn voor de synthese van alle elementen van de ondersteunende matrix van de lederhuid. Dus zowel voor het collageen, als voor de elastine en reticulaire vezels als de glycosaminoglycanen en de glycoproteïnen van de grondsubstantie (matrix). De belangrijkste functie van fibroblasten is de aanmaak van collageenvezels, dit zijn niet-rekbare vezeltjes die voor stevigheid van onze weefsels zorgen. Daarnaast maken ze ook andere bestanddelen aan van de grondsubstantie, of extracellulaire matrix, in het bindweefsel. Bindweefsel bestaat dus vooral uit fibroblasten en vind je ondermeer onder de opperhuid en in de meeste organen.

Daarnaast spelen fibroblasten ook een rol in de wondheling. Ze kunnen zich omvormen tot myofibroblasten, die de wond dichtmaken en zijn verantwoordelijk voor littekenweefsel, dat vooral uit collageenvezeltjes bestaat. 

Naarmate men ouder wordt neemt het aantal fibroblasten of en worden ze minder actief. Dit leidt tot een afname van het aantal macromoleculen in de intercellulaire matrix. Het ondersteunende weefsel wordt hierdoor minder dicht en kan dus gemakkelijk inzakken.

 

Gerelateerde berichten