Je hebt er vast over gehoord, maar wellicht is het je nog niet opgevallen. Cosmeticafabrikanten moeten zich per 1 juli 2019 houden aan het ‘Technical Document on Cosmetic Claims’. Hierin staan nieuwe richtlijnen omtrent het gebruik van ‘free from’ en de ‘hypoallergeen’ claims.

Producten die vóór 1 juli 2019 op de markt zijn gebracht, mogen worden uitverkocht. De nieuwe elementen van het Technical Document zijn van toepassing op producten die na 1 juli 2019 op de markt worden gebracht.

Betoog cosmeticafabrikant
Columnist van De Beauty Professional, Drs. Jan Zwoferink, besloot vorige maand zijn maandelijkse column over actieve ingredienten al aan dit onderwerp te wijden. Zijn column is een van de best gelezen columns in het vakmagazine. Hij schreef:

“Uit een onderzoek van de redactie van dit blad blijkt dat deze rubriek over ingrediënten veel gelezen wordt. Blijkbaar is er veel interesse in de elementen waaruit een cosmetisch product is opgebouwd. In dat licht beschouwd is het wel vreemd om te zien
dat veel merken en fabrikanten hun product aanprijzen door alleen de nadruk te leggen op wat er niet in zit. Bevat geen minerale oliën, bevat geen parabenen, bevat geen parfums, bevat geen sulfaten, bevat geen PEG, bevat geen alcohol, bevat geen synthetische hulpmiddelen, et cetera et cetera.

De reden om vooral te praten over wat er niet in een product zit, is om de indruk te wekken dat jouw product veiliger is dan andere producten. Er wordt op gespeculeerd dat consumenten denken: waar rook is, is vuur en als je kunt suggereren dat een ingrediënt in een product van de concurrent misschien niet zo heel veilig is, is jouw product automatisch wel veilig. Het is natuurlijk een beetje zielige manier van productaanprijzing, want blijkbaar is er over de rest van het product niets te vertellen.
Daarnaast zijn deze claims puur misleidend, want waar houdt het op?

Je kunt wel claimen dat een product geen kankerverwekkende bestanddelen mag bevatten, maar dat is onzin, omdat dat bij wet toch al verboden is. ‘Bevat geen corticosteroïden’ is alweer iets geniepiger, maar is even onzinnig omdat corticosteroïden per definitie tot de geneesmiddelen behoren en daarom sowieso nooit in cosmetica mogen zitten. Ander voorbeeld: we weten dat er over sommige parabenen twijfels zijn, maar de Europese
wetgeving geeft ook aan dat andere parabenen volstrekt veilig zijn om in cosmetica te gebruiken. De claim ‘bevat geen  parabenen’ is om die reden ook misleidend en niet toegestaan omdat daarmee een complete groep ingrediënten in een kwaad daglicht wordt gesteld. Omdat consumenten door deze veel voorkomende vorm van misleidende reclame continu onjuist worden geïnformeerd, is dit voor de Europese Commissie nu
aanleiding geweest om een technisch document te publiceren waarin dit soort ‘free from’ claims worden verboden. Het document is geldig in de hele EU vanaf 1 juli 2019. De Zweedse overheid heeft al aangegeven dat ze bij inspecties op naleving van dit document zullen toezien. Hopelijk gaan andere landen dat voorbeeld snel volgen. Ziet u na 1 juli nog merken die zichzelf aanprijzen met claims als ‘no mineral oils, no parafin’, et cetera, dan weet u dat dit merk ofwel niet op de hoogte is van de actuele regelgeving, ofwel dit gewoon aan z’n laars lapt.”

Technische praat
De Nederlandse Cosmetica Vereniging heeft op hun website een compleet artikel staan over de nieuwe regelgeving. Voor wie dit na wil pluizen: https://www.ncv-cosmetica.nl/actueel/regelgeving-claims-gewijzigd/

Gerelateerde berichten