"Geloof niet wat je hoort over nieuwe lasers".  Dit is een van de belangrijkste boodschappen van Albert Wolkerstorfer aan zijn toehoorders op het congres Aging Well in Utrecht. Hij is als dermatoloog verbonden aan de afdeling laser-dermatologie bij Stichting Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen (SNIP) bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Wolkerstorfer onderzocht de werking van verschillende laser- en IPL apparaten, bestudeerde diverse (wetenschappelijke) studies en kwam tot een aantal onrustbarende conclusies.

Veel claims, weinig bewijs

Ook in Nederland worden medische lasers steeds meer gebruikt voor cosmetische toepassingen. Lasers kunnen worden gebruikt voor de behandeling van bloedvaten, pigmentvlekken, ontharen, huidverjonging en nog veel meer. De laatste jaren worden schoonheidsspecialisten dan ook overspoeld met nieuwe cosmetische laserapparatuur die van alles beloven. Ook het aantal wetenschappelijke studies pver laserapparatuur dat in medische vakbladen gepubliceerd wordt neemt ieder jaar toe. Volgens Wolkenstorfer blijven er echter maar een handjevol bruikbare studies over per jaar als je kritisch kijkt naar de onderzoeksmethode en de mate van onafhankelijkheid. Er zijn dus veel claims, maar weinig ‘hard’ bewijs.

FDA Approval

Fabrikanten vertellen graag aan potentiële kopers dat hun apparaat is goedgekeurd door de FDA, de Amerikaanse Inspectie van Voedings- en geneesmiddelen. Dit instituut is vooral bekend bij medici omdat het beslist over het toelaten van geneesmiddelen op de markt en daar gaat vaak een jarenlange procedure aan vooraf. Voor medische hulpmiddelen, zoals laserapparatuur, is de procedure echter veel eenvoudiger. Wanneer men het apparaat gebruikt volgens de handleiding en het blijkt dan veilig te zijn voor de gebruiker dan krijgt het de zgn. FDA approval. Maar dat zegt helemaal niets over de resultaten die met het apparaat behaald kunnen worden als er mee wordt gewerkt op een klant/patiënt. Daar wordt namelijk door de FDA geen onderzoek naar gedaan. Maar ondeskundig gebruik van lasers kan gevaarlijk zijn voor zowel de behandelaar als de patiënt en onaanvaardbare risico’s met zich meedragen zoals huidverbranding, littekens, pigmentvlekken en schade aan de ogen.

Ken het apparaat waarmee je werkt

Sommige mensen denken dat een flitslamp een laser is voor beginners. Volgens Wolkenstorfer is dit een groot misverstand. Ook met flitslampen kan de huid worden beschadigd. Zie daarover ook ons artikel over laserontharen bij Radar. De tijd die het in beslag neemt om er verantwoord mee te kunnen werken duurt lang en is moeilijk te voorspellen.

Overdenk je investering

Er zijn laserapparaten van enkele tientallen Euro’s tot apparaten die vele tienduizenden Euro’s kosten. Los van het feit of je deze investering in je salon terug kunt verdienen moet je je ook realiseren dat de laserapparatuur zeer snel afschrijft. Apparaten die vorige jaar nog 70.000 Euro kostten worden nu al voor de helft of minder aangeboden. Check daarom ook even onze checklist voor de aanschaf van IPL of laser voor ontharen.

Gerelateerde berichten