In de keuken is gember een populair ingrediënt, denk maar aan gekonfijte gember, gemberpoeder, gembersiroop, in de ontbijtkoek of zelfs gemberbier. Gember wordt ook wel een superfood genoemd, als smaakmaker maar zeker ook als medicijn. Deze specerij heeft niet alleen een heilzame werking op de gezondheid, maar ook op de huid!

Gember is afkomstig van de wortelstokken van de gemberplant, die de officiële naam Zingiber officinale draagt. Het is een inheemse plant die van oorsprong in tropisch Azië groeit, maar tegenwoordig wordt gember op grote schaal gekweekt in landen als China, India Bangladesh, Taiwan, Jamaica en Nigeria. Uit de verse en de gedroogde gember kan door stoomdestillatie gemberolie gemaakt worden, met als belangrijkste bestanddeel zingibereen. Uit de gedroogde wortelstok wordt door malen gemberpoeder gemaakt. Het poeder smaakt zoet en scherp, door de aanwezigheid van de gingerol. Als je het poeder droogt ontstaat de stof shogaol, dat twee keer zo scherp is als gingerol. Vandaar dat gedroogde gember aanzienlijk scherper is dan het originele poeder.

Heilzame werking
Dat gember ook wel als een superfood wordt bestempeld is natuurlijk niet voor niets. De toepassingen van het heilzame specerij zijn veelzijdig en uiterst effectief. Om te beginnen is gember een zeer krachtige antioxidant en vertraagt daarmee het verouderingsproces. Verder zit gember boordevol kalium, koper, vitamine B6, calcium, magnesium en mangaan. Bovendien is het rijk aan enzymen. Al eeuwenlang staat gember ook bekend om de positieve werking op de maag en de spijsvertering. Dankzij de gember worden voedingsstoffen namelijk goed opgenomen.

Wil je afvallen of detoxen? Ook dan is gember een gewilde specerij; het helpt om de gifstoffen die in je lichaam zijn opgebouwd weer af te voeren en daarnaast zuivert het de lever. Omdat gember eveneens de (vet)verbranding stimuleert en daarmee je stofwisseling is de specerij een gezond hulpmiddel als je wilt afvallen. Migraine? Spierpijn na het sporten? Opgeblazen gevoel of diarree? Pijn als gevolg van ontstekingen? Gember helpt!

Gemberolie
Wanneer je in je salon massages toepast (of het nu een zachte massage of een stevige is), overweeg dan eens een massage met gemberolie. De gemberolie werkt niet alleen verzorgend voor de huid, maar bevordert ook de lymfe- en bloedcirculatie, stimuleert het immuunsysteem, is uiterst ontspannend en spierspanning, pijn, stress en angst vermindert. Gemberolie heeft tevens een sterk verwarmend effect, waardoor het verwerkt in een massageolie, de spieren weer lekker soepel maakt.

Gember als ontstekingsremmer
Gember is vooral ook bekend als een goede ontstekingsremmer. Dit komt met name door de vele fytonutriënten, die gember bevat. Het gaat hierbij om de fytonutriënten shogaol en gingerol. Gingerol is een bio-actieve stof die helpt om klachten als misselijkheid en braken te verminderen. Bio-actieve stoffen zijn geen vitaminen of mineralen, maar plantaardige voedingstoffen die gezond zijn. Shogaol zorgt met name voor de scherpe smaak in de gember, maar heeft vooral goede eigenschappen: zo heeft het een pijnstillende werking en helpt de stof gezwollen gewrichten te verminderen. Zingiberene is een olie die samenwerkt met gingerol en goed is voor de spijsvertering. Bovendien zorgt zingiberene ook voor de frisse geur die van gember afkomt.

Tip voor in je salon
Als het buiten nog wat warm is, kun je gembersap mengen met wat honing of citroensap zodat je het als een verfrissend drankje kunt serveren. Als het buiten alweer wat kouder wordt, kun je je klanten ook een vers kopje gemberthee inschenken. Maak de thee heel simpel met een paar plakjes gember, een schijfje citroen, een snufje cayennepeper, een lepel honing en een beetje zoetstof in een kopje te doen.

Gerelateerde berichten