Je maakt als nagelstyliste lange dagen: je gaat vroeg op, bereid je behandelingen voor, je legt je spullen neer, aan de nageltafel en aan de slag! Tijd om fatsoenlijk te lunchen heb je niet, want de volgende klant (misschien iets eerder dan gepland) staat alweer voor de deur. De hele dag is het een race tegen de klok en ’s avonds eindig je met je tablet op schoot op de bank om de laatste mails nog te beantwoorden en je social media bij te werken. Herkenbaar? Logisch, want je legt al je passie in je nagelsalon.

Hoewel je het niet in de gaten hebt, loop je op deze manier het risico om nek-, rug- en schouderklachten te ontwikkelen. Of misschien nog erger: je loopt jezelf voorbij en komt in een situatie van een burn out terecht. En dat wil je natuurlijk voorkomen! Een ergonomische werkplek helpt je om dergelijke klachten te voorkomen en beter in je vel te zitten tijdens je werk. En met dit stappenplan gaat dat verrassend makkelijker dan je zou denken.

Stap 1. Creëer een fijne omgeving
Juist omdat je veel tijd doorbrengt op je werkplek, mag je er best een beetje extra aandacht aan schenken. Plaats om je heen een aantal planten en gebruik voor een speels effect ook plantenstandaards. Planten zijn niet alleen heel mooi, maar zuiveren ook nog eens de lucht én zorgen voor een goede luchtvochtigheid. En wist je dat als je met creatief werk bezig bent, planten ervoor zorgen dat je nog productiever wordt? Mooi meegenomen!

Stap 2. Zorg voor meer beweging
Als je lekker aan het nagelen bent en een goed gesprek met je klant hebt, vergeet je al snel de tijd en voor je het weet, ga je achter elkaar door in dezelfde houding. Dit is niet goed voor je lichaam. Dus ook tijdens de behandeling is het goed om in beweging te komen en te blijven. Jouw klant lust vast tussendoor nog wel een kopje koffie of thee en plaats daarom je koffieapparaat wat verder weg om wat extra stappen te maken. Ben je klaar met je behandeling en moet je nog wat telefoontjes plegen? Blijf dan niet zitten, maar sta op als je belt! Hierdoor krijg je meer lucht en kun je beter nadenken én ben je weer even in beweging.

Stap 3. Een goede werkhouding
Veel nagelstylisten zitten veel voorover gebogen, maar het is juist belangrijk om goed rechtop te zitten met twee voeten plat op de grond. Als je wat kleiner bent, kun je ook een voetsteun gebruiken. Heb je er bij jezelf wel eens op gelet of je de neiging hebt om naar één kant, naar voren of naar achter te leunen? Ook dit kan namelijk op de lange duur rugklachten veroorzaken. Leg alle instrumenten die je gebruikt recht voor je, zodat je niet opzij hoeft te leunen om ze te pakken. Vermijd daarnaast dat je meer dan 30 centimeter moet reiken om bij de handen van je klant te kunnen. Een dynamische stoel met ruggensteun helpt je om een goede houding aan te nemen. Vraag bij de leverancier welke mogelijkheden er zijn en test er op de vakbeurs een aantal uit om te kijken welke het beste bij jou past. Tip: misschien kun je ook overwegen om een sta-tafel aan te schaffen, zodat je af en toe kunt afwisselen tussen je werk zittend en staand.

Gerelateerde berichten