Onlangs zat ik mezelf bijna een maagzweer te ergeren aan een bericht op Facebook. Nu weet ik best dat ik, wat daar geplaatst wordt niet allemaal even serieus moet nemen, maar toch.  Het bericht was geplaatst in een ‘besloten’ vakgroep voor de beautybranche. Zelf verwacht ik van een dergelijke groep dat er tips en ervaringen gedeeld worden, misschien contacten gelegd om samen scholing of lezingen te volgens. Maar helaas wordt er in dit soort groepen ook klakkeloos reclame gepost. En in dit geval naar mijn idee reclame voor een ‘onzin-product’.

In de eerste regel van het bericht wordt alle kennis van mensen die zich serieus in studies over voeding verdiept hebben, tenietgedaan met “die zeggen maar wat en weten er eigenlijk niets van”. Dank u.

Dan volgt een betoog over gezond en verantwoord afvallen met plantaardige sapjes om ‘schoon’ te worden, pillen om je eetlust te remmen, vezelstickjes voor de gezonde stoelgang en heerlijke shakes. Alles wat je nodig hebt zit erin! En voor slechts € 120,- per persoon, per week.

De wekelijkse boodschappen voor een gezin met twee ‘bijna’ pubers kost mij ook € 120,- dus goedkoop kan ik dit niet echt vinden. Misschien voldoet zo’n pakket van pakjes en zakjes op papier wel aan de nutriëntenbehoefte van de gemiddelde mens, maar hoe zit het met de werkelijke voldoening die voeding ons ook hoort te brengen?

De voldoening die ik haal uit een  zorgvuldig samengestelde verse maaltijd of een stukje chocolade is onvergelijkbaar met een shake. De vezels die ik uit mijn zelfgemaakte zadenmuesli, een lekker bord groenten, een boterham, cracker of een appel haal geven mij echt 100x meer voldoening dan een ‘vezelstickje’. Dat vezelstickje zal wel een soort suikerzakje met vezels zijn vermoed ik, hoewel ik steeds een stokje zoethout voor me zie, maar dat even terzijde. 

En dan het sapje om ‘schoon’ te worden…. ontgiften of detoxen, ook zoiets. Ik snap het wel, want ergens heeft het wel iets logisch dat je eerst je lichaam zou moeten ontdoen van afvalstoffen om voedingsstoffen weer goed op te kunnen nemen… Maar als je dit gelooft onderschat je de kracht en capaciteit van het lichaam enorm.

Na de ontnuchterende onderzoeken van “The Truth About Food” (Jill Fullerton Smith, 2007) gelezen te hebben, ben ik zelf voorgoed genezen van alles dat riekt naar extreem detoxen of vasten. Als het om gifstoffen gaat is de ‘dosis’ uiterst belangrijk. Alles kan giftig zijn in bepaalde hoeveelheden. Zelfs water kan je vergiftigen als je er te veel van drinkt. En ja, het is waar dat je lever en nieren extra hard moeten werken wanneer je (veel) alcohol, cafeïne en/of junkfood gebruikt. En natuurlijk is het waar dat je als je maar lang genoeg je organen overbelast deze ziek kunnen worden, of erger.

Maar als je voldoende interesse hebt in een gezond lijf om een duur betaald pakket met pakjes en zakjes aan te schaffen, dan heb je toch ook genoeg verstand om in te zien dat het waarschijn niet werkt?! Goede gezondheid, een gezond lijf, je goed voelen. Dat is waar we uiteindelijk allemaal naar verlangen of streven. Lief zijn voorje lijf,  je lever, is echt super simpel. En ook nog goedkoop. Het nuchtere, ‘ontgiftende’ advies van Jill deel ik ook nog eens gratis met je:

Beperk je calorie-inname door geen vette, suikerrijke producten te eten. Eet juíst meer groente en fruit dan je anders doet, dit geeft een voller gevoel en levert minder calorieën. Wees lief voor je lever en nieren door cafeïne, alcohol en fastfood te laten staan en drink voldoende water.

Spaar dus je geld aan dure ‘nep-producten’ in milieubelastende verpakkingen en bla bla-verhaaltjes met gratis meetlint. Maak lekker een wandeling naar de markt, koop extra fruit en groente, drink een kop groene thee in het zonnetje en geniet!!! Een betere detox bestaat volgens mij niet.

Gerelateerde berichten