Groeien & bloeien buiten je vakgebied
Waarom doe je wat je doet? Welke karakters heb je om je heen verzameld en waarom werkt dat zo goed? Naarmate je ouder wordt, herken je patronen en karakters bij jezelf en bij anderen. Maar weet je ook hoe jij aan je karakter komt? Welke overtuigingen je meekreeg van je ouders en hoe jij wellicht zelf als ouder/verzorger weer dingen doorgeeft? Persoonlijke ontwikkeling helpt je met het kennen van jezelf, ook ten opzichte van de andere mensen om je heen.
Een leven lang leren is een eigentijdse term, die vooral gebruikt wordt om aan te geven dat je flexibel moet zijn in je vak en altijd open moet staan om bij te leren. Het wordt doorgaans enkel gekoppeld aan je werkende leven. Met persoonlijk ontwikkelingsplannen (POP) en het registreren van verworven competenties worden veel werknemers in meer ambtelijke organisaties alert gehouden op hun ambities en behoeften. Juist omdat het belangrijk is voor je als mens op de langere termijn.
Specialisaties
Binnen de beautybranche is een leven lang leren vooral gericht op het bijhouden of uitbreiden van de specialisaties en de trainingen van nieuwe technieken en producten volgen. Als ondernemer kies je misschien sporadisch voor een marketing- of bedrijfsvoeringcursus. Maar wat doe jij als schoonheidsspecialist op het gebied van ontwikkeling buiten je vak om?
Vaardigheden
Wanneer je als schoonheidsspecialist (meer dan) fulltime werkt en je dat vanuit passie doet, heb je misschien niet eens de behoefte om ook nog op andere vlakken van alles te willen leren. Waar moet je de tijd vandaan halen en wat levert het je op? Die eerste vraag lost zich gek genoeg vanzelf op wanneer je ergens enthousiast over bent. De tweede vraag is wellicht niet aan te wijzen in concrete vaardigheden, maar het feit dat je iets voor jezelf doet om verder te groeien en te bloeien zal een positief effect hebben.
Wees nieuwsgierig
De eerste stap is om met nieuwsgierigheid te kijken naar het idee om weer iets nieuws te leren, buiten je vak om. Nieuwsgierigheid om naar jezelf te kijken. Misschien moet je even wennen aan het idee, misschien sta je meteen te trappelen om een meteen een persoonlijk leiderschapstraject van een jaar aan te gaan. Persoonlijke ontwikkeling gaat veelal over het zelfbewustzijn, de identiteit, het eigen talent en potentieel, het vergroten van de kwaliteit van het leven en het realiseren van dromen. Wie al eens iets op het vlak van persoonlijke ontwikkeling deed, weet dat het een proces is dat langere tijd nodig heeft. Daarnaast levert een nieuw verworven inzicht, direct ook meer nieuwe vragen op.
Er zijn allerhande aanbieders op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, van een meer zakelijke aanpak en context tot de varianten die je als ‘zweverig’ zou kunnen bestempelen. Zoek dus een variant die bij je past: online of offline, in een groep of gecoacht worden als individu. Tip: volg eerst eens een aantal coaches of opleidingsinstituten op hun socialmediakanalen. Zo kun je kijken of hun wijze van communiceren je aanspreekt en waar je nieuwsgierigheid door geprikkeld wordt.
Colleges volgen
Ben je er (nog) niet aan toe om meteen een diepe duik in jezelf te nemen, maar wil je wel geprikkeld worden om te leren buiten je vakgebied? Dan is een instantie als The School of Life, opgericht door filosoof en auteur Alain de Botton, een interessant alternatief. Daar volg je diverse losse colleges, wordt je getipt over boeken en zijn er workshops over ‘levensthema’s’. Want, aldus De Botton, er zijn zoveel belangrijke thema’s waar je op school geen les in kreeg: Wat is een goede vriend? Hoe maak je goed ruzie? Hoe voer je een echt gesprek? Heb je een liefdesrelatie nodig? In deze Corona-periode hebben ze gratis online live colleges waar je kunt aanschuiven.
Online
Aan een coach, cursus of workshop zijn natuurlijk kosten gekoppeld. Is dat je drempel om weer iets nieuws te leren? Er zijn ook heel veel soorten gratis online colleges te volgen. Dit is dan vaker het aanbod van universiteiten en meer op ‘levenlessen’ gericht, maar perfect om je eens te verdiepen in iets ‘waar je nooit aan toekwam’. Een module kunstgeschiedenis, of toch een paar colleges filosofie of theologie. Dingen die je wellicht altijd al boeiend vond, maar niet ‘nuttig’ waren of niet werden aangeboden. Waarschijnlijk heb je nu veel meer interesse en oog voor de wereldgeschiedenis, dan toen je het op school verplicht als vak had. Maar ook thema’s als voeding, marketing, financiën of zaken die je kunt linken aan je dagelijkse en professionele leven, zijn er in overvloed. Probeer het wel met plezier te doen, zie de lol ervan in en laat wellicht een stukje perfectionisme varen. Een commitment naar jezelf dat je er open in gaat. Bedenk dat alles wat je leert, voldoende is. Het is ook weer een stap in je persoonlijke ontwikkeling.
Paneldiscussies
Internationaal zijn er online verzamelplekken als Coursera.org die een enorm aanbod hebben aan colleges en opleidingen. Daarnaast is er natuurlijk YouTube als verzamelplek van ontelbaar veel informatie, tutorials en paneldiscussies. Evenals het grote aantal podcasts dat te vinden is met interviews of uitleg over alle onderwerpen die je maar kan bedenken. Ook veel over persoonlijke ontwikkeling. De enige beperking ligt dus nog bij jou. Waar word je blij van? Wat vond je vroeger al interessant? Ga niet meteen online kijken, maar zoek eerst offline in je hoofd. Tijdens een wandeling in de lentezon bijvoorbeeld!
Dit artikel over persoonlijke ontwikkeling verscheen eerder in De Beauty Professional in de rubiek Me-Time.