We worden vandaag de dag overspoeld met labels voor cosmetica zoals: eco gecertificeerd, natuurlijk, plantaardig, biologisch, dierproefvrij etc, etc. Maar wie of wat is nu eigenlijk het “groenste” van alle cosmetica? Wij zullen trachten hier een duidelijk antwoord op te geven.

Het keurmerk voor biocosmetica
De termen als “natuurlijk”, “botanisch” of “biologisch” klinken natuurlijk heel erg ecologisch verantwoord. Alleen deze termen en omschrijvingen geven nog geen garantie dat het ook daadwerkelijk zo is. Als een product slechts 0,01% avocado-olie bevat, kan het al de term “natuurlijke cosmetica” gebruiken. Om deze wildgroei of eigenlijk misbruik van benamingen tegen te gaan zijn er door de EU voor de cosmeticabranche nieuwe strengere regels opgesteld.

Vijf bekende en toonaangevende instanties zoals Ecocert, BDIH en Natrue hebben nog strengere regels opgesteld – die nog verder gaan dan de EU regels – waaraan een bedrijf zich moet houden wil zij haar product “natuurcosmetica” of “biocosmetica” noemen met het keurmerk Cosmos Natural en Cosmos Organic. Doel van deze instanties is het streven naar een minimale uitputting van onze kostbare bodemschatten en een maximale bescherming van milieu en natuur.

Een belangrijke eerste stap naar een groenere wereld.

Strenge eisen
In de producten moet tenminste 95% van de extracten van natuurlijke oorsprong zijn. Tenminste 20% biologisch geteelde werkstoffen bevatten, waarbij alleen bepaalde mineralen, en een gelimiteerd aantal overige werkstoffen gebruikt mogen worden. Ook aan de verwerking van de grondstoffen en aan de productie van de cosmetica wordt zware eisen gesteld.

Wil een producent van cosmetica in de toekomst de term natuurcosmetica of biocosmetica gebruiken, dan dient hij zich aan deze strenge eisen te houden. Aan natuurcosmetica worden echter minder strenge eisen gesteld dan aan biocosmetica.

Niet altijd huidvriendelijk
Maar laten we reëel blijven: natuur- of biocosmetica kan ook irritaties op de huid veroorzaken. Het is niet altijd huidvriendelijk, denk maar aan huidirritaties door hedera of een brandnetel. Er wordt gelukkig steeds meer onderzoek gedaan of bepaalde (synthetische) stoffen wel of niet schadelijk zijn. Ook wordt gekeken naar de effecten van nano-materiaal en GFO’s op de huid.

Er zijn merken die een combinatie maken van plantaardige grondstoffen met synthetisch werkstoffen omdat men beweert dat de werking bijvoorbeeld anti-aging versterkt. Een duidelijk bewijs is hier nog niet voor geleverd.

Groenste cosmetica
Alleen die bedrijven die aan de eisen van het zwaarste keurmerk “Cosmos Organic” voldoen mogen hun producten voortaan biocosmetica noemen. Een garantie dat de natuur optimaal gespaard wordt. Groener kan het niet. Biocosmetica kan daarom met recht de groenste cosmetica van dit moment genoemd worden.

Dit artikel is geschreven door Kie van Groningen, directeur van Florint BV.

Overige experts

Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten