Staan jij en je salon op dit moment precies op de plek waar je graag wilt staan?
Een lastige allesomvattende vraag, het houdt mij dagelijks bezig en zelfs vaak wakker. Zelfreflectie is daarom een vast onderdeel van mijn bedrijfsvoering geworden. Door de jaren heen heb ik geleerd mij alleen zorgen te maken over zaken waar ik zelf invloed op heb. Dat is namelijk hetgeen wat ik vandaag nog kan aanpassen indien nodig. Vragen die ik mijzelf daarbij stel zijn: Zit er genoeg vooruitgang in? Wat houdt mij tegen? Wat moet ik veranderen in mijn salon? Haal ik voldoende omzet? Waarin ga ik investeren? Stel ik wel haalbare doelen? Hoe kan ik mijn personeel tevreden houden? Hoe kan ik mijzelf blijven ontwikkelen?

Antwoorden op deze vragen kan ik vinden in mijzelf. Ik spiegel mijzelf aan mijn grote voorbeelden en noteer wat me bevalt en vooral wat niet. Daarna doe ik een stap terug om te bekijken of ik op dat moment bezig ben met waar ik het liefste mee bezig wil zijn en hoe ik dat aanpak. Als ik constateer dat dat niet het geval is, pas ik het direct aan. Is dat wel zo, dan ben ik daar dankbaar voor en maak ik dat kenbaar.

Stel doelen
Wanneer je tot de conclusie bent gekomen dat er wat moet veranderen, hoe pak je dat dan aan? Goede vraag… Dingen waar je direct invloed op kunt uitoefenen hebben vaak te maken met de dagelijkse gang van zaken. Je kunt per direct je hele bedrijfsvoering omgooien als je dat zou willen. Maar het is natuurlijk wel handig als je dit doet op basis van realistische doelen en je er ook nog bewust over nagedacht hebt. Daarbij heb je 5 versies van jezelf nodig, maar zo werkt het nou eenmaal niet. Verzamel mensen om je heen die iets kunnen toevoegen aan jouw bedrijf. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen. Ga netwerken, volg die cursus time management, maak eindelijk die marketingkalender, volg die webinar, ga sparren met collega’s, wees actief op social media, maak eindelijk een nieuwe huisstijl, kom uit je comfort zone, zoek een business coach en zet alles in het werk om de veranderingen te kunnen realiseren. Zorg ervoor dat je jezelf doelen stelt welke SMART zijn. Je kent ze vast nog wel; specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Zo simpel, maar zó noodzakelijk.

Focus
De klok tikt gestaag door richting het einde van het jaar. Voor velen de tijd voor bezinning, nieuwe inzichten en de nodige veranderingen. Droom jij over aanpassingen in je salon of over een verbeterde versie van jezelf? Dan is het nu tijd om actie te ondernemen. Droom groots en denk grootser, dan gaat het je lukken. Want als jij het niet zelf doet, gaat het niet gebeuren. Door al deze wijsheden heen, dwing je jezelf om tijd vrij te maken om je droom te realiseren. Denk het helemaal uit en zet het op papier. Vermorzel de obstakels en laat erop schieten door anderen. Zo krijgt het vorm en een vaste waarde in jouw realiteit. Maak het onderdeel van jezelf en van je dagelijkse routine. Het streven naar perfectie is hierbij niet nodig, want dat is toch niet haalbaar. Dat geeft best een gerust gevoel. Verplaats de focus naar zaken waar het écht om draait in dit leven, namelijk jezelf!

Gerelateerde berichten