Als je nadenkt over het starten van een eigen bedrijf of je zaak wilt uitbreiden of verbouwen, dan is de vraag hoe je aan voldoende geld komt vaak de eerste die door je hoofd schiet. De banken mogen tegenwoordig dan niet meer zo happig zijn in het verstrekken van leningen aan ondernemers, er zijn nog voldoende andere mogelijkheden. We zetten ze voor je op een rijtje.

Businessplan

Als je op zoek gaat naar extern kapitaal, dan is het altijd zaak om een goed doordacht businessplan te hebben. Doe hiervoor als je gaat starten allereerst markt- en concurrentieonderzoek. Kijk naar de kansen en bedreigingen voor je bedrijf, maar ook voor jezelf. Neem daarin ook ontwikkelingen in de branche, economie, overheidsbeleid en maatschappij mee. Lukt het al om een financiële planning te maken, vergeet die dan niet toe te voegen. Zo weten mogelijke investeerders waar ze aan beginnen.

Eigen vermogen

Als je eigen geld hebt om te investeren in je bedrijf, dan is dat altijd aan te raden. Je hoeft namelijk niemand terug te betalen en bent aan niemand verantwoording schuldig. Maar wees wel reëel met het bedrag dat je inzet. Tenslotte heb je ook nog geld nodig om van te leven; je wilt niet na de eerste mindere maand al in de schulden komen, omdat je je privékosten niet kunt betalen.

Persoonlijke kring

Heb je in je persoonlijke omgeving mensen die je het geld willen lenen, dan spreken we van een onderhandse lening. Let hierbij wel op de fiscale voorwaarden; een accountant kan je hier alles over vertellen. Maak verder schriftelijk gedetailleerde afspraken over bijvoorbeeld de aflossing, rente en looptijd. Leen je van je echtgenoot of partner, denk dan ook na over de gevolgen bij een onverhoopte scheiding of overlijden. Maak daar afspraken over. Die afspraken kun je het beste officieel vast laten leggen bij een notaris.

Bank

Zijn er geen mogelijkheden in eigen omgeving, dan kun je de bank benaderen. Zorg wel dat je goed beslagen ten ijs komt, want niet alleen cijfertjes, maar ook houding zijn voor de bank bepalend. Sta er niet vreemd van te kijken dat ze daarnaast vragen om een eigen inleg van zo’n twintig tot dertig procent van het gevraagde vermogen. Gaat het om de aankoop van een eigen pand waar je je bedrijf wilt starten, dan is het aantrekkelijk om nu een hypotheek af te sluiten – als je natuurlijk voldoet aan de voorwaarden die de desbetreffende bank stelt. De hypotheekrentes liggen op dit moment historisch laag.

Microkrediet

Heb je een kleine lening nodig van maximaal 50.000 euro, dan kun je je ook eens verdiepen in de wereld van microkredieten. Deze lening voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf kan je bijvoorbeeld helpen als je moet investeren in voorraad, huur van een pand of de aankoop van apparatuur.

Crowdfunding

Nederland telt ruim honderdveertig crowdfundingplatformen. Een kleine vijftig zijn daarvan bekend bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Op zo’n platform – en dan zouden wij kiezen voor één die bekend staat bij de AFM – kun je aangeven welk bedrag je nodig hebt en op welke termijn. Dit werkt via verschillende investeringsvormen. Zo zijn er platformen die werken via donaties, zodat jij de inleg niet terug hoeft te betalen. Er zijn er die op sponsoring draaien, waarbij je crowd geld geeft en jij een tegenpresentatie levert. Aan ieder bedrag hangt dan een andere prestatie. Bijvoorbeeld: wie 100 euro inlegt, mag een gratis behandeling ondergaan. Maar er zijn ook platformen waar het puur om een lening draait; je betaalt dan het geld met rente terug. In de meeste gevallen word je bij crowdfunding gesteund door vrienden, familie en kennissen, maar er zijn ook investeerders die via deze platformen op zoek zijn naar interessante mogelijkheden. Crowdfunding biedt namelijk vaak een aantrekkelijker rentepercentage dan je geld op een spaarrekening zetten.

Subsidies

Misschien zijn er zelfs wel subsidies mogelijk. Dat moet je maar net weten of er heel gericht naar Googelen. Let hierbij dan wel op de voorwaarden. De geldigheidsduur is meestal ook beperkt. Ga er dus niet zomaar vanuit dat je die subsidie wel in de wacht weet te slepen.

Speciale voorwaarden

Wil je als uitkeringsgerechtigde een eigen bedrijf starten, dan kun je aankloppen bij de Sociale Dienst van de gemeente. Ook zij bieden ondersteuning hierbij. Dat geldt ook bij werkeloosheid of een arbeidshandicap. Bij het UWV kunnen ze je daar alles over vertellen.

Dit artikel is geschreven door Birgitta van der Linden.

Gerelateerde berichten