Help jij mee om vrouwen met kanker een dag te verwennen?
Goed ondernemerschap draagt bij aan de kwaliteit van de samenleving, waarin de factoren mens, maatschappij (people) en milieu (planet) een bijdrage leveren aan het maken van winst (profit). Als beautyprofessional werk je met mensen. Door aandacht te besteden aan hun uiterlijk, versterk je hun uitstraling en zelfvertrouwen. Belangrijk als je gezond bent – maar zeker ook wanneer je door kanker opeens een heel ander uiterlijk krijgt. Juist dan kun je als schoonheidsspecialist hét verschil maken en geef je de term Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen ook daadwerkelijk inhoud. Lees hier het interview van Marielle Seegers met Ingeborg van der Kamp en bezoek het Beautyspot.nl Live event om meer te weten te komen over wat je kunt betekenen voor vrouwen met kanker.
‘De kanker is er, maar ik bén niet de kanker. Ik ben Ingeborg’
Het is begin december als Ingeborg van de Kamp (48) tijdens het uitkleden opeens iets in haar borst voelt. Een bobbel, wat raar. Ze staat er niet lang bij stil, tot ze het een paar dagen later opnieuw voelt. Toch maar even laten checken bij de huisarts. Dezelfde middag al zit ze in het UMC en na enkele dagen volgt de uitslag: het is kwaadaardig.
“Ik bleek de meest agressieve vorm van borstkanker te hebben en had ook een uitzaaiing in mijn oksel. Dus werd er een intensief behandelplan voorgesteld: eerst een borstamputatie, daarna bestraling, daarna chemo in combinatie met immunotherapie. Door de chemo verandert je hele lijf. Je huid wordt droger, je krijgt een fletse kleur, je handen zetten op en worden droog. Ik ben ook veel afgevallen. En binnen twee weken nadat ik startte met de chemotherapie, viel mijn haar al uit. De kinderen hebben er eerst een stuk afgeknipt, maar toen het echt uit begon te vallen heeft mijn man me kaal geschoren.
Het is gek, maar van tevoren had ik verwacht dat het verlies van mijn borst het heftigst zou zijn. Maar de borstprothese die ik heb, draag ik bijna nooit. En ook de wollige vestjes die de afwezigheid van die ene borst moesten camoufleren, draag ik zelden. Daar ligt de focus niet zo. Mijn gezicht, dat is wat ik het moeilijkst vind. Aan je gezicht en je ogen kun je normaal gesproken ontzettend veel aflezen – maar omdat mijn haar, wimpers en wenkbrauwen verdwenen zijn, is alle expressie verdwenen. Als ik ’s ochtends voor de spiegel sta, zie ik een blote-billengezicht zonder uitdrukking. Die moet ik er eerst op tekenen. De vrouwelijkheid die normaal gesproken in je hoofd, je haar, je gezicht zit, is verdwenen. Kijk: als kaal worden nodig is om beter te worden, dan moet dat maar. Maar het verlies van mijn haar heeft meer impact dan ik van tevoren kon bedenken.
Nog voor ik met de chemo’s ben gestart, ben ik naar een Look Good… Feel Better dag geweest. Ik had mijn haar toen nog, maar wilde graag die workshop doen. Later dacht ik: ik heb nooit de werkelijke impact van die workshop kunnen ervaren omdat ik alles nog had. Daardoor heb ik stukjes gemist. Het was achteraf handiger geweest om te wachten tot ik in het traject zat. Ik heb er wel een heleboel uitgehaald, maar het verschil van kaal naar bloot naar ingetekend heb ik gaandeweg zelf ontdekt.
Wat ik heel bijzonder vond die dag, was het moment waarop de andere vrouwen hun haarwerk afzetten. Het gemak waarmee ze dat deden, verwonderde me. Tegelijkertijd was het heel vanzelfsprekend: je bent met lotgenoten onder elkaar, dat voelt vertrouwd. De kwetsbaarheid is laag. Je krijgt alle ruimte om met kleurtjes te experimenteren, het is niet raar om je onhandigheid of onzekerheid te laten zien. Iedereen mocht er gewoon zijn.
Ik ben altijd iemand geweest van weinig make-up, dus ik heb veel aan de tips en adviezen gehad. Wanneer ik ’s ochtend mijn wenkbrauwen heb getekend, mijn wimpers heb aangezet en blush op heb gedaan, sta ik er weer. Met make-up straal ik kracht uit naar anderen en naar mezelf. Ik krijg er energie van en zo kan ik de dag weer door.
Thuis loop ik gewoon kaal rond maar buiten heb ik altijd een mutsje, sjaal of pruik op. Als het niet lekker gaat of ik heb pijn door de chemo, zet ik eerder mijn mutsje op. Dan is het duidelijk dat ik kanker heb en hoef ik verder niets uit leggen. Maar als ik zo weinig mogelijk aan het ziek zijn herinnerd wil worden, zet ik mijn haarwerk op. Dan word ik behandeld als ieder ander. Want hoewel de kanker er altijd is, bén ik niet de kanker. Ik ben Ingeborg, ik ben een heleboel dingen en toevallig heb ik ook kanker. Het leven gaat gewoon door. Die pruik is een soort escape.
Genezing is natuurlijk het doel. Als het goed is, is de kanker nu weg en is de chemo uitsluitend preventief. Daar hou ik me aan vast. Maar waar ik het meest naar uitkijk, is dat ik straks mijn haar weer terug heb. Ik had nooit verwacht dat de impact daarvan zo groot zou zijn.”
Meedoen met Look Good… Feel Better?
Ben jij een beautyprofessional die vrouwen met kanker een dag wil verwennen? Kom voor meer informatie naar het 1e Beautyspot.nl live event op 12 en 13 september (koop hier je kaarten). Hier verzorgt de Stichting Look Good … Feel Better dagelijks van 11.15 tot 11.45 uur een lezing met bruikbare adviezen en tips over uiterlijke verzorging en make-up.
* Dit artikel was ook te lezen in de Beautyspot.nl print edition herfst 2015