Ultrageluid kan een mooie toevoeging zijn in je salon: als toevoeging aan bestaande behandelingen of als behandeling op zich. Net zoals licht bestaat geluid uit verschillende golflengtes. Geluiden die het menselijk oor kan waarnemen, hebben een frequentie tussen 20 hertz en 20 kiloherz. Het ultrasone geluidgebied zit daarboven: vanaf 20 kiloherz tot 800 megahertz. Mensen kunnen dat geluid niet meer horen, maar dieren vaak nog wel. Het hondenfluitje en de sonar van vleermuizen zijn daar voorbeelden van. 

Ultrageluid, ook wel ultrasound, ultrasoon geluid of ultrasone trillingen genoemd, wordt steeds vaker in de schoonheidssalon toegepast. De trillingen die dit geluid veroorzaakt, kunnen wezenlijk bijdragen aan het effect van je behandeling.

Gezicht: een stevige huid

Afhankelijk van de frequentie kan ultrageluid zowel voor het gezicht als het lichaam gebruikt worden. Ultrageluid kan voor het gezicht worden ingezet bij klanten die graag een stevige, strakke huid willen met minder rimpeltjes. Het geluid brengt trillingen teweeg in het weefsel en die trillingen zorgen weer voor warmte. Het is alsof de boel een beetje wordt ‘los geschud’: ultrageluid stimuleert de doorbloeding en de microcirculatie. Door de warmte wordt ook de productie van collageen- en elastinevezels gestimuleerd. Omdat de huid beter toegankelijk wordt kunnen werkstoffen makkelijker en dieper in de huid doordringen. Deze techniek wordt daarom veel gebruikt bij het insluizen van ampullen en serums. Het resultaat is het beste bij stoffen met een laag molecuulgewicht oftewel een kleine moleculaire structuur. Let daarop bij de aanschaf van de producten waarmee je wilt werken. Hyaluronzuur en peptiden bijvoorbeeld hebben vaak een relatief grote structuur en kunnen dan vanwege hun afmeting niet erg diep in de huid doordringen. 

Lichaam: minder rondingen

Ook voor het lichaam kan ultrageluid worden gebruikt en dan met name bij klanten die graag wat storende rondingen kwijt willen. Geluidsgolven trillen het vet uit de vetcellen, waarna zowel het losgekomen vet als de lege celmembraan door het lichaam worden afgevoerd. Deze methode wordt ook wel cavitatie of ultrasone liposuctie genoemd. Omdat de laagfrequente ultrasone geluidsgolven zich uitsluitend op de vetcellen richten, ontstaat er geen schade aan de huid, het bindweefsel, de zenuwen of de bloedvaten. 

Dit artikel is geschreven door Inge de Munnik.

Gerelateerde berichten