Er zijn verschillende manieren om gezond gewicht te verliezen. Toch is het starten met een dieet een van de meest gebruikte manieren.  Er zijn ontelbaar veel diëten, maar het eiwitdieet blijft populair. Met het eiwitdieet verlies je snel de overtollige kilo’s zonder dat je honger lijdt.  

 

Werking van het eiwitdieet
Met het eiwitdieet eet je veel eiwitten en zo min mogelijk vetten en koolhydraten.  Vooral  natuurlijke en dierlijke eiwitten in vlees, vis, zuivel en eieren zijn erg belangrijk. Doordat er geen koolhydraten en andere vetten binnenkomen moet het lichaam op zoek naar andere energiebronnen.

Het opgeslagen lichaamsvet is een goed alternatief. Doordat er geen extra lichaamsvet gevormd wordt, neemt het opgeslagen vet af. Het lichaam schakelt over op vetverbranding, ook wel ketose genoemd. Hierdoor neemt het gewicht af. Dit proces begint al na 48 uur na het starten met het dieet.

Doordat je tijdens het dieet voldoende eiwitten eet, blijft de spiermassa intact. Er is er geen sprake van het jojo effect. Je bloedsuikerspiegel is constanter en schommelt minder, waardoor je geen honger hebt. 

Wat je wel mag eten bij een eiwitdieet Wat je niet mag eten bij een eiwitdieet
– Vlees – Aardappelen, pasta en rijst
– Vis en schaaldieren – Suikers zoals in chocolade
– Eieren – Vruchtensappen en zoete vruchten
– Groenten – Alcohol 

 

Effect
In de eerste week verlies je gemiddeld 3 à 4,5 kilogram. Daarna val je gemiddeld  2 kilogram per week af. Naast gewichtsverlies vermindert de totale cholesterol met 5 tot 25 %. Nadelen zoals het hebben van hoofdpijn, een slechte adem  en je slap voelen verdwijnen vanzelf na een aantal dagen.  Na een aantal weken krijg je meer energie en neemt de trek in zoetige dingen af.

 

Behouden van het gewicht
Door je levensstijl  en eetpatroon tijdens het dieet aan te passen zal je meer kilo’s verliezen. Als je na het dieet je eetpatroon blijft aanpassen kom je niet in gewicht aan. Het eiwitdieet is een snelle manier van afvallen, maar is niet geschikt voor maandenlang gebruik. Door het uitsluiten van bepaalde voedingsmiddelen, kan een tekort aan bepaalde mineralen en vitamines ontstaan.  Uiteindelijk zal het lichaam weer gaan vragen naar koolhydraten.

 

Verschillende bekende Diëten
Het dieet kan uitgevoerd worden met behulp van supplementen en zakjes met oplosbare eiwitten.  Het verschil zit hem in de hoeveelheid en verschillende soorten eiwitten. Aan te raden is 5 zakjes per dag, van 18 tot 20 gram. Met Dr. Frank gebruik je tijdens het dieet geen extra supplementen of zakjes.  Je eet gewone voeding. Het Dr. Frank-dieet let veel op de gezonde vetten en er wordt gestreefd naar een eiwitinname van circa 0,9 tot 1,2 gram per kg lichaamsgewicht per dag.

Een ander bekend dieet is het Atkins  dieet. Het Atkins dieet heeft dezelfde basis als het Dr. Frank dieet. Weinig tot geen koolhydraten eten, en voornamelijk eiwitten. Het Atkins dieet voegt iets extra’s toe. Met de producten uit de Atkins lijn voeg je geleidelijk koolhydraten toe. Je geniet van  producten met voldoende eiwitten en vezels.

Gerelateerde berichten