We raken al meer dan een jaar bijna niemand meer aan, en als we iets vastpakken is het vooraf ontsmet. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we bang zijn geworden om in contact te komen met alles dat niet van onszelf is, vanwege ziektekiemen, bacteriën en virussen. Het heeft tegelijkertijd uitvergroot dat de gedachte nog steeds heerst dat de mens een onafhankelijke soort is in de natuur. Er wordt gedacht dat we andere soorten niet nodig hebben om te kunnen overleven en te evalueren. Volgens biologen is dit alles behalve waar. Er leven namelijk zo’n 380 biljoen virussen op en in onze lichamen. Terwijl de wereld is veranderd in een distance-society, zorgen micro-organismes op onze huid juist voor het tegengaan van ziekteverwekkers.

De mens als onderdeel van de natuur

David Pride is specialist in infectieziekten en universitair hoofddocent pathologie aan de Universiteit van Californië. Hij verklaart in zijn artikel “The Viruses Inside You” dat wetenschappers bevestigen dat het menselijk lichaam een superorganisme is van samenwonende cellen, bacteriën, schimmels en vooral virussen. Volgens de laatste metingen is de helft van alle biologische materie in je lichaam niet menselijk. Dit laat duidelijk zien dat wij als mens weldegelijk onderdeel van de natuur zijn.

De ‘hyper clean’ trend groeit

Toch is de ‘hyper clean’ trend momenteel aan het groeien. Alles moet het liefst touchless zijn. Het is bijvoorbeeld al mogelijk om op je deurklink een UV lamp te plaatsen, zodat alle virussen en bacteriën na aanraking direct gedood worden. Volgens microbioloog Krishnan is deze hyper sterielheid nadelig voor ons immuunsysteem. Dit bestaat namelijk uit weefsel dat moet worden geactiveerd door de microben waaraan we gedurende de dag worden blootgesteld.

Samenwerken met microben

Ondanks dat deze ‘hyper clean’ trend verder zal groeien, is er ook een enorme drang naar een sterkere verbinding met de natuur. Het beautymerk Esse is hier bijvoorbeeld bewust mee bezig. Trevor Steyn is de oprichter van het merk en heeft een achtergrond in scheikunde. Esse zorgt voor diversiteit van het ecosysteem op de huid. Onze voorouders hadden 30% meer diversiteit in hun microbioom, en kenden geen eczeem of acne. Doordat we steeds verder van de natuur afstaan, hebben we nu veel meer last van huidproblemen. Onder andere dankzij pre- én probiotica, gecombineerd met biologische en natuurlijke ingrediënten komt deze diversiteit weer terug. Als het ecosysteem op je huid gezond genoeg is, kan het zelf ziekteverwekkers weren en ontstekingsreacties op de huid verminderen.

Het merk Esse is een voorbeeld van een andere manier van denken over hoe we met onze huid en virussen en bacteriën omgaan. Het laat zien dat we ook kunnen samenwerken met microben, in plaats van ze te doden. De trend rondom een super steriele samenleving zal voorlopig nog verder groeien, maar de eerste hang naar een samenwerking met deze microben is ingezet.

Fotocredits: Esse Skincare

 

Renske Mennen is trendwatcher, met een focus op een bewuste lifestyle. Ze is de founder van trendbureau Trend Agency Move, waarmee ze onderzoek doet naar trends en ontwikkelingen. Ook helpt ze bedrijven om zich strategisch en trendbewust te profileren. Renske schrijft maandelijks een trendcolumn voor beautyspot.nl. Ook verschijnt er elk seizoen een trendartikel in het magazine De Beauty Professional over trends en hun invloed ervan op de beautyindustrie. Wil je meer weten over Renske, lees dan hier wat ze allemaal doet, volg haar op Instagram, of neem een kijkje op haar websites www.trendagencymove.com en www.renskemennen.com.

Gerelateerde berichten