Als je als nagelstylist in staat bent om de conditie van nagels te lezen, kun je soms ziekten op het spoor komen. Een aantal opleidingen geven, naast de theorie en praktijk, ook pathologie van de nagel en/of nagelafwijkingen. Het leren herkennen van nagelafwijkingen zorgt ervoor dat jij als stylist veel te weten komt over de gezondheid van haar klant.

Hoewel sommige ziektekenmerken zichtbaar worden in de nagels en een symptoom kunnen zijn van een ziekte, betekenen de meeste afwijkingen aan de nagels helemaal niets. Zo betekenen witte nagels niet automatisch dat je hepatitis hebt. En worden broze en snel afbrokkelende nagels meestal niet veroorzaakt door een schildklier, maar door overmatige blootstelling aan water en schoonmaakmiddelen. Laat bij ongerustheid of twijfel over afwijkingen aan de nagels, je klant contact opnemen met de huisarts, een dermatoloog de polikliniek voor haar- en nagelziekten in Rotterdam.

Wat vertellen nagels over je gezondheid?

De meest geziene en belangrijkste afwijkingen ga ik met je doornemen.

De belangrijkste voedingsstof voor je nagels is ijzer. Mensen met bloedarmoede hebben vaak dunne nagels die makkelijk vocht door laten. Tevens zijn er dan vaak witte vlekjes bij het halve maantje (lunula) te zien.

Zie je horizontale ribbels op nagels, (Beau Lines genoemd)? Dan kan dit betekenen dat de persoon ziek is (geweest) en/of medicatie (heeft) (ge)slikt. Afhankelijk van hoe ver de lijnen uitgegroeid zijn – vingernagels groeien gemiddeld 3 mm per maand – kan jij als stylist bepalen hoe lang het geleden is dat de klant ziek is geweest.

Witte, horizontale groeven die dezelfde kleur hebben als het halve maantje op de nagel (lunula), worden Mees’ Lines genoemd. Deze hebben minder of geen schade aan de nagel in vergelijking met de Beau Lines. Oorzaken van Mees’ lines kunnen koolmonoxidevergiftiging, chemotherapie, ziekte van Hodgkin’s, hartfalen, lepra, malaria of andere koortsende ziekten zijn.

Mensen met trommelstokvingers – of ook wel horlogenagels – hebben nagels die over de vingertop heen groeien. De vingertoppen zijn verdikt, warm en rood. Bij aandoeningen van het hart, de longen, grote bloedvaten of het maag/darmstelsel kan het zuurstofgehalte in het bloed afnemen. Er komt daardoor te weinig zuurstof in de delen van het lichaam die het verst van het hart liggen, zoals de vingers. Men neemt aan dat het gebrek aan zuurstof te maken heeft met het ontstaan van deze afwijking.

Ongelijkmatige nagels kunnen wasbordnagels worden genoemd. Dit komt door zelfbeschadiging ofwel een habbit-tic. Met een vinger steeds over de nagel wrijven.

Meestal ligt aan gele nagels een schimmelinfectie ten grondslag. Als de infectie verergert, kan het nagelbed zich terugtrekken en worden de nagels dik en broos. In zeldzame gevallen wijst de geelverkleuring op een ernstige aandoening zoals een longziekte, diabetes, psoriasis of een schildklieraandoening.

Een nageloppervlak met ribbels of putjes kan een heel vroeg begin van psosiasis of arthritis zijn. Vaak zie je tegelijkertijd een roodbruinachtige verkleuring optreden. Psoriasis begint bij 10% van de mensen in de nagels.

Wanneer bij klanten met een blanke huidskleur donkere, verticale pigmentlijnen onder de nagel zichtbaar worden, moet hier zo snel mogelijk naar worden gekeken. Dit kan wijzen op huidkanker ofwel een malignemelanoom. Mocht je dit als stylist tegen komen, plaats dan geen product en verzoek de klant vriendelijk doch dringend contact op te nemen met de huisarts. Bij mensen met een donkere huidskleur komen deze pigment strepen vaker voor. Het malignemelanoom verspreidt zich via de lymfeklieren. Naast de donkere lijnen kan het er ook uitzien als roze of rode vlekjes zoals bij het te veel vijlen van de nagel. Het melanoom begint onder een nagel of tussen de vingers of tenen. Vaak wordt het verkeerd geïnterpreteerd. Artsen denken vaker aan bijvoorbeeld een schimmelinfectie of een wrat. Door de groei van het melanoom stijgt het risico op maligniteit, ofwel kanker.

Meestal is nagelbijten niet meer dan een vervelende gewoonte, maar het wordt ook wel gelinkt aan een obsessief-compulsieve stoornis, ook wel dwangstoornis genoemd. Als je klant niet in staat is het nagelbijten te stoppen, maar dit wel wil, dan kun je hem of haar ook verwijzen naar de huisarts. Als nagelstylist kun je nagelbijtarrangementen aanbieden waarbij de klant een aantal weken lang begeleid wordt in het stoppen met bijten.

Nog een tweetal tips voor de stylisten onder ons

Kijk uit met klanten die penicilline slikken. Zij kunnen namelijk vatbaar zijn voor bacteriën. Penicilline doodt niet alleen de slechte, maar ook de goede bacteriën.

Medicatie, hormonen en chemo kunnen ervoor zorgen dat de nagelverlenging of nagelversteviging niet goed hecht op de natuurlijke nagel. Vraag daarom altijd tijdens het eerste bezoek van je klant of ze allergieën heeft, medicatie gebruikt, hoe haar hormoonhuishouding is, wat haar beroep is en wat haar hobby’s zijn. Noteer dit op haar klantenkaart. Zorg dat je bij deze klanten je PREP extra aandacht geeft en hem grondig uitvoert. Dit betekent: De nagelriemen goed terugduwen, vliesjes grondig verwijderen. De nagel met een buffer mat vijlen, grondig ontvetten en twee keer primen. Nagel voor nagel daarna behandelen door voor het aanbrengen van je product 2x proteïnebond te gebruiken en deze 20 seconden onder de UV-lamp houden voor een betere hechting van je product.

Groeten,
Saida

Bron: mijn eigen aantekeningen van mijn pathologiecursus gegeven door wijlen Janneke Griffioen. Foto’s: voor een deel afkomstig uit mijn leermap pathologie en voor een deel rechtenvrij.

Saida Kouwenhoven

Profiel Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten