Een teek is een heel vervelend beestje en kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Gelukkig veroorzaakt een tekenbeet in de meeste gevallen niet de ziekte van Lyme, maar het is altijd goed om alert te zijn. Een teek kan zich op de gekste plaatsen op je lichaam nestelen, ook waar je het niet ziet. Als schoonheidsspecialist kun jij een belangrijke rol spelen om te ontdekken of jouw klant door een teek is gebeten. Is jouw klant gebeten of ben je zelf gebeten? Verwijder de teek direct met een tekentang!

Teken zijn kleine spinachtige parasieten en met het blote oog bijna niet zichtbaar. Ze blijven in leven door zich bij ‘gastheren’ zoals dieren en mensen, te voeden met bloed. Vaak ontdek je een teek pas nadat het zich in je huid heeft vastgebeten en volgezogen met bloed. Controleer jezelf daarom goed, nadat je buiten bent geweest. Teken leven namelijk vooral in struikgewassen, grassen en heide (dus ook in de tuin!), op de golfbaan en het wandelpad waar je de hond uit laat.

Hoe raak je besmet?
Jaarlijks worden maar liefst ruim 1 miljoen (!) mensen gebeten door een teek. Gelukkig kunnen in de meeste gevallen de teken verwijderd worden en word je er niet ziek van. Toch zijn zo’n één op de vijf teken besmet met de bacterie Borrelia burgdorferi, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. De naam Lyme verwijst overigens naar de plaats Lyme in de Verenigde Staten waar in 1975 heel veel mensen ziek werden na gebeten te zijn door een teek. Alleen besmette teken kunnen de bacterie overbrengen op mensen. Naar schatting krijgt één à drie procent van de mensen na een tekenbeet te maken met Lyme.

Wat zijn de symptomen van Lyme?
Er zijn veel aanwijzingen dat lymeborreliose een multisysteemziekte is met een zeer divers en grillig verloop. Bovendien zijn ook niet bij iedereen de klachten en symptomen hetzelfde. Wanneer er echter ziekteverschijnselen ontstaan, kun je die indelen in drie stadia.

De lokale huidinfectie (Erythema Migrans, EM) begint als een rode plek en breidt zich na een aantal dagen tot weken uit tot een ronde of ovale kring. Deze rode ring is misschien wel het bekendste verschijnsel dat op Lyme kan duiden, maar niet iedereen die de ziekte van Lyme krijgt, heeft deze rode ring opgemerkt. De meest voorkomende plekken op het lichaam zijn de romp, benen, oksels en liezen. Tijdens het optreden van de lokale huidinfectie of in de weken daarna wordt soms een griepachtig ziektebeeld met onverklaarbare en aanhoudende koorts(aanvallen), hoofdpijn en spierpijn gezien.

Stadium 2: Vroege gedissemineerde infectie
Na de tekenbeet kan de Borrelia-bacterie in de bloedbaan terechtkomen, met een uitgezaaide of ‘gedissemineerde’ infectie als gevolg. Nieuwe inzichten hebben aangetoond dat de bacterie zich al binnen enkele etmalen door het lichaam kan verspreiden en onder andere het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) kan binnendringen. De bacterie verspreidt zich via de bloedbaan in het lichaam, maar is meestal slechts kort in de bloedbaan aantoonbaar. De bacterie kan in elk orgaan terechtkomen en schade aanrichten, maar de meeste ziekteverschijnselen zijn gerelateerd aan het zenuwstelsel, de gewrichten en het hart.

Stadium 3: Chronische lymeborreliose
Bij een ziekteduur van meer dan een jaar kan er gesproken worden van chronische lymeborreliose.
Aandoeningen aan het hart, de gewrichten en het zenuwstelsel kunnen een langdurig en wisselend beloop hebben met vermindering en verergering van ziekteverschijnselen, waarbij de symptomen van orgaansysteem kunnen wisselen. Lymeborreliose heeft naarmate de infectie langer duurt, steeds meer de kenmerken van een chronische ‘multisysteemziekte’ net zoals tbc of hiv.

In het tweede deel van dit artikel bespreken we de diagnose en behandeling van Lyme, krijg je praktische tips hoe je tekenbeten kunt voorkomen en uitleg over het verwijderen van een teek.

Gerelateerde berichten