Hoe belangrijk is het microbioom voor een gezonde huid?
Er is een belangrijk aspect dat bijdraagt aan huidproblemen en de manier waarop de huid veroudert en dat is het microbioom. In ons en op ons leven duizenden verschillende soorten micro-organismen die allerlei verschillende functies voor ons vervullen. Het microbioom – voorheen de huidflora genoemd – bestaat uit triljoenen bacteriën, schimmels en virussen die samen wel twee kilogram kunnen wegen.
Beschadigd
Wanneer een kind tijdens de geboorte door het geboortekanaal gaat, krijgt het van de moeder haar microbioom mee. Het microbioom is de laatste generaties echter in kwaliteit en diversiteit achteruitgegaan. Het is namelijk erg beschadigd door antibioticagebruik, luchtvervuiling, zeep en door een voedingspatroon dat schadelijke micro-organismen – zoals schimmels – ondersteunt. Hierdoor hebben veel mensen een verstoord microbioom. Een verstoring geeft onder andere meer kans op allergieën, huidproblemen, astma en glutengevoeligheid. Een ander probleem is dat er door antibioticagebruik resistente bacteriën zijn ontstaan die wereldwijd de volksgezondheid negatief beïnvloeden.
Goede bacteriën
Onderzoek laat sterke verbanden zien tussen de gezondheid van het microbioom en de algehele gezondheid. Bijvoorbeeld bij gebruik van goede bacteriën (in- en uitwendig) is verbetering van huidproblemen meer regel dan uitzondering. Een dermatoloog die hier veel onderzoek naar doet is dr. Whitney Bowe. Zij publiceerde in april 2018 het boek: The Beauty of Dirty Skin. Een titel die aangeeft dat we te schoon leven.
Ontstekingsprocessen
Het microbioom is net zo essentieel voor ons als een orgaan. We hebben een symbiose – het langdurig samenleven van twee of meer organismen van verschillende soorten – met deze micro-organismen. Niet alleen in onze darmen, maar ook in en op onze huid, in de longen, in de vagina en in de mond. De diepere huidlagen blijken niet steriel te zijn. Micro-organismen leven diep in de huid tot aan de subcutis – het onderhuidsbindweefsel – waar ze celprocessen beïnvloeden. Schadelijke micro-organismen wakkeren bijvoorbeeld ontstekingsprocessen in de huid aan. Dit zie je bij huidproblemen als psoriasis, rosacea, eczeem en acne. Maar gezonde micro-organismen remmen juist deze ontstekingsprocessen en ze kalmeren de huid. Je ziet dan ook dat er wereldwijd veel aandacht is voor het microbioom en voor de ontwikkeling van nieuwe cosmeticaproducten rond dit thema.
Beautyroutine
Probiotica mogen dus zeker een onderdeel uitmaken van je beautyroutine. Ze krijgen steeds meer aandacht in de beautyindustrie, en die aandacht verdienen ze! Wel is er nog veel te ontdekken over hoe we goede bacteriën het beste in kunnen zetten.