Straks pensioen? Dan moet je nu iets doen!

Misschien is pensioen wel het laatste waar je aan denkt. Maar als je ondernemer bent, komt dat pensioen niet vanzelf. Je moet zelf iets regelen voor later. Hoe eerder je daarmee begint, hoe meer tijd je hebt om een spaarpotje op te bouwen.

Mensen in loondienst bouwen bijna altijd via hun werkgever pensioen op. Als ze met pensioen gaan, krijgen ze naast de AOW een werknemerspensioen. Als zelfstandig ondernemer krijg je alleen AOW. Dat is geen vetpot. Gelukkig kun je als zelfstandig ondernemer ook (extra) pensioen opbouwen. Dit kan op verschillende manieren. De Belastingdienst houdt hier rekening mee. Geld dat je opzij zet voor later, kun je vaak nu aftrekken van je winst. Dan hoef je er nu geen belasting over te betalen.

Gewoon sparen

Een spaarrekening openen en elke maand of als je het kunt missen geld opzij zetten. Dat is de eenvoudigste manier om te sparen voor je pensioen. Het voordeel is dat je zelf baas blijft over je geld: je kunt het opnemen wanneer je wilt. Dat kan tegelijkertijd een nadeel zijn. Een goedgevulde spaarrekening is verleidelijk. Als je het geld gebruikt om met vakantie te gaan, is je pensioenspaarpotje verdwenen.

Geld vastzetten

Je kunt je geld ook vastzetten. Bijvoorbeeld door bij een verzekeraar een lijfrenteverzekering af te sluiten. Dan betaal je iedere maand of ieder jaar een bedrag. Zodra je de AOW-leeftijd bereikt, ontvang je maandelijks of jaarlijks een uitkering. Een andere mogelijkheid is geld storten op een geblokkeerde bankrekening. Dit heet banksparen (een verwarrend woord, want het is dus iets anders dan gewoon sparen bij de bank). Bij banksparen staat je geld vast totdat je AOW krijgt. Vanaf dat moment laat je lijfrentes uitkeren.

De nieuwste manier om pensioen op te bouwen is je aansluiten bij een pensioenfonds voor zelfstandige ondernemers. Er zijn inmiddels een paar pensioenfondsen waar zelfstandigen terecht kunnen.

Voor- en nadelen

Het nadeel van geld in een lijfrenteverzekering, op een geblokkeerde bankrekening of in een pensioenfonds is dat je er niet meer vrij over kunt beschikken. Het voordeel is dat je zeker weet dat je pensioen opbouwt. Ook een voordeel is dat geld dat je op een van deze manieren vastzet, meestal aftrekbaar is van de belasting. Over de uitkeringen die je later ontvangt, moet je wel belasting betalen.

Wat mag je aftrekken?

Hoeveel je ieder jaar belastingvrij opzij mag zetten voor later, hangt vooral af van je inkomen. Ook speelt mee of je ergens anders nog pensioen opbouwt, bijvoorbeeld als je in deeltijd in loondienst werkt. Op www.belastingdienst.nl vind je bij de Rekenhulpen de Rekenhulp lijfrentepremie. Hiermee kun je uitrekenen hoeveel je belastingvrij opzij kunt zetten. Dit heet de jaarruimte. Als je de afgelopen jaren niet of nauwelijks pensioen hebt opgebouwd, mag je belastingvrij extra geld opzij zetten. Dat is de reserveringsruimte. 

For? Let op!

Vaak mogen ondernemers bij de aangifte inkomstenbelasting gebruikmaken van de fiscale oudedagsreserve (for). Dat betekent dat je over een deel van je winst geen belasting hoeft te betalen. Realiseer je dat de for uitstel van betaling is. Zodra je stopt met je bedrijf – of dat nu vanwege je pensioen is, vanwege ziekte of omdat je iets anders gaat doen – moet je het bedrag van de for gebruiken voor een lijfrenteuitkering. Als je dat niet doet, moet je belasting betalen over het hele bedrag. Reserveer dus niet alleen op papier voor je pensioen, maar ook in het echt!

Dit artikel is geschreven door Wilma van Hoeflaken. Zij is freelance journalist en schrijft voor Beautyspot.nl over belastingen in opdracht van de Belastingdienst. 

Overige experts

Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten