INIKA Organic is 100% natuurlijk, biologisch, vegan & halal gecertificeerd. Daarbij zijn ze ook 100% plastic neutraal. Suzanne, importeur van INIKA Organic en verkrijgbaar via Biocare Products (standnummer HAL11E117) heeft een grote passie voor natuurlijke cosmetica. Zij vertelt in dit artikel meer over vegan cosmetica en waarom deze het milieu kan helpen.

Van het gebruik van agressieve chemicaliën tot het verpakken van elk product in plastic. Cosmetica merken kunnen een angstaanjagend grote impact hebben op het milieu. Zonder het te beseffen, dragen honderdduizenden mensen elke dag ongewild bij aan de schade die aan de planeet wordt toegebracht.

1. Grote ecologische voetafdruk
Ondanks het feit dat er vegan alternatieven zijn, vertrouwen veel cosmetica merken nog steeds op ingrediënten die afkomstig zijn van dieren. Om deze ingrediënten te verzamelen, moeten bedrijven investeren in het fokken van dieren, wat aantoonbaar leidt tot aantasting van land en water, verlies van biodiversiteit, zure regen, ontbossing en aantasting van koraalriffen op wereldwijde schaal. Door de grote vraag naar ingrediënten uit reeds kwetsbare ecosystemen staan habitats onder druk om in voldoende aanbod te voorzien, waardoor financieel gedreven plaatselijke of buitenlandse investeerders ertoe worden aangezet deze natuurlijke landschappen in landbouwgrond om te zetten.

Veelvoorkomend, verwoestend voorbeeld hiervan is de impact van de vraag naar palmolie. Net als veel andere ‘natuurlijke’ ingrediënten worden deze hulpbronnen in massale hoeveelheden van de aarde gestript, zonder dat er een strategie is om ze aan te vullen. Deze schadelijke aanpak is ook duidelijk zichtbaar onder het oppervlak van de oceaan, met de toenemende vraag naar ingrediënten als algen en zeewier ter ondersteuning van de productie van maskers, scrubs etc. Door deze ingrediënten massaal te verwijderen, raken deze onderwaterecosystemen uit balans, wat een impact heeft op het diverse zeeleven en sommige soorten tot uitsterven drijft omdat ze zich niet kunnen aanpassen aan de snelle veranderingen in hun habitat.

 

 

 

 

2. Gezondheidsrisico’s
Het verband tussen het kweken en gebruiken van dierlijke producten en de toename van broeikasgas emissies is goed gedocumenteerd. Om de gevolgen van de klimaatverandering te verzachten, is het van vitaal belang dat de consumptie van dierlijke bijproducten in de schoonheidsbranche wordt verminderd. Niet alleen is de productie van gassen en andere schadelijke stoffen uit de veehouderij schadelijk voor het milieu, maar het gebruik van schadelijke verpakkingen en chemicaliën die op stortplaatsen blijven liggen, kan ertoe leiden dat gevaarlijke giftige stoffen in de bodem en waterwegen terechtkomen. Deze chemicaliën zijn vaak niet afbreekbaar en blijven in een of andere vorm bestaan en vinden hun weg naar natuurlijke habitats zoals de oceaan, waar ze worden geconsumeerd door de plaatselijke fauna en vervolgens door de mens.

3. Er zijn massa’s graan, water en land voor nodig
Alleen al voor de productie van dierlijke producten wordt ongeveer 30% van het aardoppervlak gebruikt voor veeteelt. Gezien de schaarste van natuurlijke hulpbronnen zoals water en de beperkte hoeveelheid beschikbaar land en voedsel over de hele wereld, is deze toewijzing van middelen enorm inefficiënt als we denken aan het waarborgen van het welzijn en de levensduur van de aarde.
Door dierlijke producten uit cosmetica te verwijderen, wordt de behoefte aan dergelijke situaties onmiddellijk verminderd, waardoor hulpbronnen beschikbaar komen en voor milieuvriendelijkere doeleinden kunnen worden gebruikt.

Beautymerken kunnen dus een grote impact hebben op het milieu maar waar moet je opletten bij het kiezen van vegan beautymerk?
– Onderzoek of het merk buiten het vegan profileren ook biologische ingrediënten bevat
– Zijn de producten ook duurzaam verpakt? Denk aan glas of sugercane
– Is het merk ook dierproefvrij? Een merk kan dierproefvrij zijn maar het hoeft dan niet vegan te zijn of andersom
– Is het productie proces ook duurzaam?

 

Meer informatie vind je op de website: www.biocareproducts.nl

Gerelateerde berichten