In jouw salon of studio aan huis komen je klanten graag voor een ontspannende behandeling of een fijne set nagels. Uiteraard ben je niet alleen zuinig op je klanten, maar ook op je mooie salon! Een goede verzekering is daarom een must, of je nu een salon op een bedrijventerrein hebt, in de binnenstad of een studio aan huis.

In de praktijk kan het soms lastig zijn om een verzekering af te sluiten bij een reguliere verzekeraar. Dat geldt zeker als je salon op een ’s nachts verlaten locatie ligt. Ook de constructie van het pand kan een verhoogd risico met zich meebrengen. Hoe zit het eigenlijk met jouw verzekering(en)?

Werken vanuit huis
Als je je salon aan huis hebt en of dat nu in je woning is of aangebouwd, moet je een zakelijke verzekering afsluiten. Je inboedelverzekering en opstalverzekering zijn namelijk voor privébezittingen en de woning zelf. Deze verzekeringen dekken schade aan bedrijfsmiddelen en werkruimte niet. Het is belangrijk om jezelf in te dekken tegen risico’s waar je als ondernemer mee te maken krijgt. Er zijn verschillende zakelijke verzekeringen die op jouw situatie van toepassing zijn. Enkele voorbeelden van zakelijke verzekeringen zijn:

1. Bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering
Je hebt jouw prachtige salon opnieuw ingericht, maar een klant struikelt over je vloerkleed. Of er valt een kop thee over de nét nieuwe smartphone van je klant. Voor dit soort schades wil je verzekerd zijn. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die je aanricht bij anderen. De aansprakelijkheid van je bedrijf valt niet onder je privé aansprakelijkheidsverzekering.

2. Cyberverzekering
Cybercrime komt in alle sectoren voor. Ook eenmanszaken en zzp’ers kunnen er de dupe van worden. Een gehackte website of andere vormen van cyberaanvallen nemen toe. Bij veel verzekeringsmaatschappijen kun je daarom een cyberverzekering afsluiten. Mocht jij dan slachtoffer worden van een cyberaanval, dan helpt de verzekeringsmaatschappij je bijvoorbeeld met databases en websites herstellen, belanghebbenden informeren en schade beperken. Een cyberverzekering is een aanvulling op de bedrijfsaansprakelijkheids- en/of beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Zorg er daarom voor dat je verzekeringen goed op elkaar aansluiten. Zo dek je de risico’s het best.

3. Rechtsbijstandsverzekering
Helaas krijgen veel ondernemers te maken met een juridisch conflict, hoe groot of klein dan ook. Een zakelijke rechtsbijstandverzekering biedt professionele juridische ondersteuning, zoals de kosten voor juridisch advies, proces- en gerechtskosten en advocaatkosten. Vaak hebben de conflicten te maken met niet betaalde rekeningen of niet geleverde goederen die wel al betaald zijn. Let dus goed op dat er ook incassobijstand in jouw rechtsbijstandsverzekering is opgenomen.

4. Opstal-, goederen- en inventarisverzekering
Door brand of inbraak kan er schade ontstaan, bijvoorbeeld het verlies van voorraad. Je bedrijfspand verzekeren doe je via een opstalverzekering. Je inventaris verzeker je via een inventarisverzekering, ook wel zakelijke inboedelverzekering genoemd. Je zakelijke inboedelverzekering biedt dekking aan je bedrijfsmiddelen bijvoorbeeld als er schade ontstaat door brand, storm, water of diefstal. Je handelsvoorraad verzeker je met een goederenverzekering. Sommige verzekeraars bieden de inventaris- en goederenverzekering als één product aan. Zoek dan ook goed uit wat je nodig hebt en betaal niet onnodig te veel premie. Werk je vanuit huis? Dan is een particuliere inboedelverzekering meestal voldoende. Informeer hiervoor altijd bij je verzekeraar.

5. Bedrijfsschadeverzekering
Stel dat je bedrijf door brand of een andere oorzaak stil komt te liggen. Je omzet ligt dan stil, maar je eventuele personeelskosten en huur lopen wel gewoon door. De vergoeding van de bedrijfsschadeverzekering dekt de vaste kosten en eventueel gederfde winst zodat je je bedrijf kunt voortzetten.

Zoek uit welke zakelijke verzekeringen voor jou relevant zijn. Heb je bijvoorbeeld goederen opgeslagen op zolder of in een schuurtje? Zorg dat je een zakelijke inventaris- en goederenverzekering afsluit. Dan is wateroverlast, diefstal en stormschade in ieder geval gedekt voor de opslag van goederen. Werk je veel bij klanten of buitenshuis? Schade bij klanten of op externe locaties vallen onder een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

De kosten van je zakelijke verzekeringen mag je aftrekken van je winst.

 

 

Gerelateerde berichten