Hoe natuurlijk is natuurcosmetica in jouw salon?
Let jij er al op of je een synthetisch of natuurlijk huidverzorgingsproduct gebruikt in jouw salon? Als je mocht kiezen, zou je waarschijn gaan voor laatstgenoemde. Steeds meer producenten van huidverzorgingsproducten gaan dan ook over op ‘natuurlijke’ producten: producten zonder kunstmatige stoffen. Want groene cosmetica is hip: we willen geen synthetische smeerseltjes op onze huid, maar natuurlijke cosmetica. Maar wat is nu precies natuurcosmetica? Gaat het dan over cosmetica met natuurlijke of synthetische ingrediënten? Is er verschil tussen natuurlijke cosmetica en biologische cosmetica? Veel cosmeticamerken lijken natuurlijk of schoon, maar zijn het niet. Alleen als het cosmeticamerk waarvoor jij gekozen hebt in jouw salon een keurmerk heeft kun je precies zeggen waar het merk nu precies voor staat en aan welke eisen de producten voldoen. Let hier dan ook op bij het selecteren van een merk voor jouw salon.
Cosmetica met natuurlijke of synthetische ingrediënten.
De ingrediënten waaruit alle cosmetica is samengesteld, kunnen synthetisch of natuurlijk van aard zijn. Synthetische (kunstmatige) ingrediënten zijn stoffen die door de mens zijn gemaakt. Natuurlijke ingrediënten zijn afkomstig uit de natuur. Natuurlijke stoffen zijn per definitie niet beter dan synthetische stoffen. In de natuur komen genoeg stoffen voor die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid zoals bijvoorbeeld giftige planten. En zowel natuurlijke als synthetische ingrediënten kunnen een allergische reactie veroorzaken. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die sterk reageren op kamille, Het hangt vooral af van de dosis waarin het wordt gebruikt. Of het nu gaat om natuurlijke of niet-natuurlijke ingrediënten: ze worden op dezelfde manier getest voor cosmetica en volgens dezelfde strenge maatstaven beoordeeld op veiligheid. Als er wordt getwijfeld of een stof veilig is voor de toepassing in cosmetica, dan wordt hij niet gebruikt.
De Stichting Keurmerk Huidfonds richt zich op producten die direct of indirect met de huid in aanraking kunnen komen zoals cosmetica. Deze onafhankelijke Stichting beoordeelt voorgedragen producten op de samenstelling en de aanwezigheid van potentiële ingrediënten die een allergische reactie op de huid zouden kunnen veroorzaken. Als het product voldoet krijgt het het Keurmerk Nationaal Huidfonds. Professionele merken bieden altijd de mogelijkheid een proefverpakking aan te vragen zodat je bij eventuele twijfels zelf de mogelijkheid hebt om de cosmetica te testen.
Natuurcosmetica
De basis van natuurlijke cosmetica producten wordt gevormd door natuurlijke ingrediënten en heilzame planten, kruiden en bloemen. De producten ondersteunen het verzorgende en herstellende vermogen van de huid. De term "natuurlijk" is niet beschermd en mag dus in principe op ieder product worden gezet, ook als er maar heel weinig natuurlijke ingrediënten inzitten. Als een fabrikant claimt dat zijn cosmeticamerk 100% natuurlijk is dan zegt dat in feite nog niet veel. Door slechts een of twee natuurlijke grondstoffen toe te voegen willen veel fabrikanten de indruk wekken, dat het complete product natuurlijk is. Wat wel iets zegt is een keurmerk. dat kan worden toegekend aan producten die aan bepaalde regels voldoen.
Biologische en gecertificeerde cosmetica
"Biologisch" betekent dat het product op een zo natuurlijk mogelijke wijze tot stand is gekomen, met zo min mogelijk kunstgrepen. Maar ook biologisch is niet hetzelfde als ‘natuurlijk’. Alleen als het product een Keurmerk heeft mag het als ‘biologisch’ bestempeld worden. Om een Keursmerk te verkrijgen moet een product aan strikte voorwaarden voldoen, die echter per land verschillen.
Inmiddels bestaan er in Nederland een aantal officiële keurmerken waaraan we kunnen zien in hoeverre een product natuurlijk is. Overgewaaid uit Duitsland is het BDIH garantiekeurmerk. Dit keurmerk staat garant voor 100% plantaardige ingrediënten uit gecontroleerde biologische teelt. Naast de zorgvuldige keuze met betrekking tot plantaardige grondstoffen, spelen de milieuvriendelijkheid van het product, het milieuvriendelijk vervaardigen van een product, de afbreekbaarheid van de grondstoffen op milieuvriendelijke manier en het inzetten van recycleerbare verpakkingen een grote rol.
Het Franse Ecocert keurmerk richt zich op milieuvriendelijke productie van voedingsmiddelen, cosmetica en kleding. Producten met het Ecocert keurmerk bevatten natuurlijke ingrediënten uit biologische teelt. Bij het Ecocert Keurmerk moeten producten minstens 95% ingrediënten van natuurlijke oorsprong bevatten. Een klein percentage synthetische stoffen is toegestaan, zoals conserveringmiddelen en parfum.
Weet wat je (ver)koopt!
Gecontroleerde natuurcosmetica zijn herkenbaar aan het BDIH of Ecocert Keurmerk. Bekende cosmeticamerken die een dergelijk Keurmerk bezitten zijn Dr. Hauschka, Weleda, Earth.Line, Etiney Cosmetics en Sealine en Lavera. Er zijn ook andere merken die uitsluitend natuurlijke ingrediënten gebruiken en een streng milieubeleid voeren, maar (nog) keer Keurmerk voeren zoals bijvoorbeeld Aveda. Het is de bedoeling dat er in de toekomst een Europees biolabel wordt geïntroduceerd.