Naast mij in de boerderijwinkel keek een klant verbaasd op het etiket van een pak yoghurt: er zit suiker in, hoe kan dat nou? In de boerderijwinkel worden zelfgemaakte producten verkocht, puur natuur, zonder toevoegingen. Toch stond er op: 3,5% suikers. “Nee, wij voegen geen suiker toe, dus ik snap dat ook niet”, was de reactie van de verkoopster. 

Het is echter heel normaal dat yoghurt suiker bevat. Yoghurt wordt namelijk gemaakt van melk, en dat bevat van nature lactose (ook geitenmelk!). Lactose is een soort suiker, en daarom valt hij onder de noemer “suikers”. Veel mensen verwachten dat niet, want yoghurt smaakt helemaal niet zoet. De zure smaak komt door de yoghurtbacteriën, die zorgen voor de aanmaak van melkzuur. Daarvoor eten die bacteriën trouwens wel een deel van de suiker op, en daarom is het gehalte suiker in yoghurt wat lager dan dat in melk. Voor karnemelk geldt hetzelfde. 

Maar er blijft dus nog een deel van de suiker over, en dat wordt keurig op het etiket vermeld. Het gehalte suikers staat in een overzicht samen met andere voedingsstoffen (bijvoorbeeld vetten en eiwitten). Alle suikers tellen daarbij mee, dus ook de van nature aanwezige lactose. Als je wilt weten of er extra suiker is toegevoegd, ben je aangewezen op de lijst van ingrediënten. Dat is feitelijk de receptuur van het product. De suiker die van nature aanwezig is in het product, staat daar niet in. Alle toegevoegde suiker dus wel, en daaronder vallen bijvoorbeeld ook dextrose, honing en glucosestroop. Het lijkt ingewikkeld, maar het belangrijkste is dat je het onderscheid weet tussen de lijst van ingrediënten en de voedingswaardetabel!

Kun je geen lactose verdragen? Kies dan voor yoghurt die lactosevrij is gemaakt (dat staat op het etiket), of voor een alternatief op basis van soja of noten. 

Dit artikel is geschreven door Annie van Neerven.

Overige experts

Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten