Sinds november vorig jaar beheert het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), samen met de VWA (Voedsel en Waren Autoriteit) het meldpunt  www.cosmeticaklachten.nl. Bij dit meldpunt kunnen consumenten klachten melden die mogelijk door cosmetica zijn veroorzaakt.  Het meldpunt ‘cosmeticaklachten’ is onderdeel van een driejarig onderzoek, dat wordt uitgevoerd in samenwerking met aangesloten dermatologen, huisartsen en de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV). Met behulp van een aantal vragen wordt informatie ingewonnen over de klacht en het product, waardoor men meer inzicht krijgt in de aard en oorzaak van de klachten. Het uiteindelijke doel is om het aantal klachten door cosmetica te verminderen. 

Het gebruik van cosmetica kan soms leiden tot huidklachten, variërend van lichte irritatie tot ernstigere klachten. Klachten ontstaan soms spontaan na jarenlang probleemloos gebruik van het product of als je een product voor de eerste keer gebruikt. De klachten kunnen heel verschillend zijn, maar maar de meest voorkomende klachten zijn: rode huid, jeuk, bultjes, schilfers, branderige of schale huid en rode ogen. Soms kan duizeligheid of benauwdheid optreden.

Bij klachten gaat het meestal om huidirritatie en soms om een allergische reactie. Het verschil is vaak niet te zien. Irritatie is een prikkeling van de huid als reactie op één of meer ingrediënten in het cosmeticaproduct. Huidirritatie kan eenmalig zijn.

Een allergische reactie is een reactie van het afweersysteem waarbij een overgevoeligheid optreedt voor één of meer ingrediënten in cosmetica. De reactie kan direct optreden of in de loop van enkele uren of dagen. Het ziet er meestal uit als huiduitslag. Soms komen ook slijmvliesklachten of benauwdheid voor. 

Constateer jij huidklachten bij klanten? Wijs ze dan op de website www.cosmeticaklachten.nl. Melden is belangrijk, ook wanneer men geen last meer heeft van de klacht.

Gerelateerde berichten