De huid speelt een belangrijke rol in ons immuunsysteem. In onze ontstaansgeschiedenis zien we dat de opperhuid, hersenen en zenuwstelsel uit hetzelfde kiemblad is ontstaan, het ectoderm. Dit maakt de verbinding tussen huid en zenuwstelsel duidelijk. Huidaandoeningen kunnen ontstaan door een combinatie van psychische klachten en een verzwakt immuunsysteem.

Door Drs. Harmen Rijpkema

Essentiële oliën werken (vooral via massage) versterkend en ontspannend op lichaam, psyche en immuunsysteem. Het zijn zogenaamde immuunmodulatoren. Ze bezitten anti-oxidatieve en microbendodende eigenschappen en zijn geschikt bij veel huidaandoeningen. Door hun lipofiele karakter dringen oliën in het onderliggende weefsel, waar ze in de bloedbaan en lymfestroom worden opgenomen. Vooral essentiële oliën met een hoog aandeel van sesquiterpenen zijn door hun ontstekingsremmende en histamineremmende eigenschappen belangrijk in kalmering van de huid. Ze stabiliseren de histamine-bevattende mestcellen en bezitten daardoor een enigszins anti-allergische werking. Oliën met een hoog aandeel aan sesquiterpenen zijn onder andere helicryse, blauwe kamille, duizendblad, manuka (Nieuw-Zeelandse teatree), mirre, patchouli, vetiver, benzoë, sandelhout, ylang-ylang en ceder. Oliën met een hoog gehalte aan monoterpenolen zijn bijzonder verzorgend en ook schimmel- en bacteriedodend, dit zijn geranium, basilicum, lavendel, roos, ho-hout, tijm linalool en palmarosa. Oliën werken epitheliserend. Zij herstellen het huidweefsel doordat ze de granulatie bevorderen en ze verhinderen de woekering aan littekenweefsel.

Acne en aromatherapie

Acne is één van de meest voorkomende huidaandoeningen. Een tekort aan linolzuur wordt wel eens genoemd als oorzaak in dit proces. Het is bekend dat een acnehuid minder linolzuur bevat dan een gezonde huid. Linolzuur is een essentieel vetzuur dat in de huid voorkomt en ook in vele vette plantoliën. Er spelen natuurlijk nog veel meer factoren een rol bij het ontstaan van acne. Alleen een uitwendige behandeling leidt meestal niet tot het gewenste resultaat. Zinvol is een behandeling volgens de regels van de natuurgeneeskunde. Hierbij ligt het zwaartepunt van de behandeling op dieet (verandering van voedingspatroon), lever- en darmsanering (ontgifting), behandeling van de huid en mogelijk uitwerking van psychische problemen.

Aromatherapie: tea tree en lavendel

Er is (beperkt) bewijs voor de doeltreffendheid van essentiële oliën bij acne. Vooral tea tree olie (Melaleuca alternifolia) is onderzocht als uitwendig middel. Eén studie toonde de resultaten van tea tree aan bij een studie van 124 patiënten waarbij de doeltreffendheid en huidverdraaglijkheid van een 5% tea tree gel vergeleken werd met 5 % benzoyl peroxidelotion, in gevallen van milde tot matige acne. Bij beide middelen werd een duidelijke vermindering geconstateerd van het aantal ontstoken en niet-ontstoken plekken. Verschillen tussen de beide middelen waren dat de tea tree gel iets langzamer werkte. Maar belangrijk: er werden veel minder bijwerkingen geconstateerd! Tea tree mag puur – via een wattenstaafje – op de puistjes worden aangebracht. Zorg ervoor dat de tea tree olie zo vers als mogelijk is. Verouderde tea tree olie kan oxideren en daardoor huidirritatie veroorzaken. Prettiger is de gekozen oliën te vermengen in een vette oliebasis, een zogenaamde drager.

Gerelateerde berichten