Illegale Barbie-drug razend populair maar gevaarlijk
We horen het de laatste tijd steeds vaker voorbij komen, de ‘barbie-drug’. Maar wat is dat nou eigenlijk?
De barbie-drug
Melanotan is een soort hormoon dat ervoor zorgt dat je een bruine tint krijgt. In deze tijd, waarin mensen steeds banger worden voor de UV-straling van de zon of de zonnebank. Is dat natuurlijk dé oplossing om alsnog een mooie gebronsde huid te hebben. Als extraatje verminderd het de eetlust en verhoogt de drug je libido. Daarom wordt het in de volksmond ‘de barbie-drug’ genoemd. Bruin, slank en een grotere sexdrive, wie wilt dat nou niet?
Illegaal
Het probleem aan dit geweldige wondermiddel is wel dat de drug illegaal is. Drugs worden tegenwoordig uitvoerig getest en Melanotan komt telkens niet door de keuring. Toch zijn er genoeg plaatsen waar je het middel kunt kopen. Het aantal websites waar het middel te koop is, zijn de afgelopen drie jaar juist verdubbeld. Er zijn zelfs YouTube filmpjes waarin wordt uitgelegd hoe de drug gebruikt moet worden. En dat terwijl bewezen is dat het synthetische hormoon o.a. maag-, hart-, bloed- en oogproblemen kan veroorzaken. Het gaat zelfs nog verder. De tegenstrijdigheid is dat het middel oorspronkelijk ontworpen is als medicijn tegen huidkanker. Maar doordat het middel het pigmenthormoon verhoogt om sneller bruin te worden, veranderen de moedervlekken ook mee. Er bestaat dus een kans dat het hormoon, dat juist ontwikkeld is als medicijn voor huidkanker, huidkanker opwekt.
Hoe wordt het gebruikt?
Melanotan wordt via een (insuline)spuit ingebracht in de buikwand. Het hormoon is verkrijgbaar in dosissen van 10mg. Daarnaast gebruik je steriel water. Met de spuit neem je 10ml van het water en spuit dat in het potje met Melanotan. Dit creëert een mengsel van 1mg Melanotan per ml. Het hormoon heeft betrekking op je lichaamsgewicht, er is berekent dat je 0,01mg per kg lichaamsgewicht nodig hebt. Bijvoorbeeld: als je 70 kilo weegt dan gebruik je 0,7mg Melanotan per keer. Één dagdosis per week hoort voldoende te zijn voor een gezond ogende, gebruinde huid.
Maar als het illegaal is en op zoveel negatieve bijwerkingen is getest, waarom kopen mensen het dan nog steeds? Volgens Simon Whitehouse (marktleider in online merkbescherming, van MarktMonitor) heeft dat te maken met vraag en aanbod. Ondanks de gevaren blijft het middel razend populair online en daar spelen de websites op in. Daardoor lopen de gebruikers niet alleen risico dat ze ziek worden van de beruchte ‘barbie-drug’, maar ook dat ze een nep-middel aangesmeerd krijgen. Meelifters genoeg tijdens dit soort trends. En hoe valt de kwaliteit van de drug te controleren als het middel illegaal verkocht en gebruikt wordt?