Je hebt je diploma op zak en je wilt aan de slag, maar hoe?
Met je diploma schoonheidsspecialiste of nagelstyling op zak wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk aan de slag. Maar voordat je je eigen salon start, is er eerst nog een aantal belangrijke zaken die onderzocht en geregeld moeten worden. Beautyspot helpt je op weg welke stappen je moet ondernemen en hoe je een goed en sluitend ondernemingsplan schrijft. Je wilt straks tenslotte niet voor vervelende verrassingen komen te staan.
Belangrijke stappen
Als je als zelfstandige aan de slag gaat, krijg je ook vaak te horen dat je een zakelijke bankrekening moet openen, maar ben je dat ook verplicht? Nee, dat ben je niet verplicht, maar om diverse redenen is het veel beter om het wel te doen! Met een aparte bankrekening heb je veel beter inzicht in je zakelijke geldstroom en daarmee in de gang van zaken van je bedrijf. Een ander voordeel is dat een zakelijke rekening handiger is als je een zakelijk krediet of andere financiële producten nodig hebt (welke dat zijn komen aan de orde in je businessplan!). Bovendien oogt het ook veel professioneler naar je opdrachtgevers.
Wat is een ondernemingsplan precies?
In een ondernemingsplan beschrijf je gedetailleerd hoe de onderneming opgezet moet gaan worden. Een ondernemingsplan wordt ook wel eens een businessplan genoemd. Het is een samenvatting van alle facetten van de mogelijke onderneming en hoe deze eruit komt te zien. Aan de hand van een ondernemingsplan wordt duidelijk waar er kansen liggen of bedreigingen zijn voor de onderneming. Uiteraard verschilt dit per onderneming en is dit afhankelijk van de ondernemer, de markt, de concurrentie, het product en externe factoren. Juist om deze reden is het belangrijk dat je als ondernemer met al deze zaken rekening houdt. Door middel van een sluitend ondernemingsplan geef je in ieder geval aan dat naar al deze zaken gekeken is.
Opbouw ondernemingsplan
Omdat een ondernemingsplan eigenlijk een persoonlijk plan is, kan niemand vertellen hoe het er precies uit moeten komen te zien. Natuurlijk zijn er wel richtlijnen waar je je aan kunt vasthouden. Grofweg kun je het businessplan indelen in 3 hoofdstukken: een algemeen gedeelte, het marketingplan en een financiële toelichting. In het algemene gedeelte begin je vaak met een inleiding waarin je aangeeft waarom en op welke termijn je met je eigen bedrijf zou willen starten. Vervolgens beschrijf je in een samenvatting kort je visie op de middellange termijn (waar wil je staan vanaf de start tot bijvoorbeeld het derde jaar). Ook komt het concept van je salon aan de orde: welke behandelingen wil je gaan geven en met wat voor soort producten wil je gaan werken. Als laatste een simpele berekening met de te verwachten omzet en nettowinst. In dit onderdeel van je plan maak je ook een apart hoofdstuk met ‘bedrijfsinformatie’. Denk hierbij aan ondernemingsvorm, organisatiestructuur (wel of geen personeel), vestigingsplaats (thuis of huur je ergens een ruimte), hoe je de administratie gaat regelen en of er vergunningen nodig zijn.
Wat is het nut van een ondernemingsplan?
Het is voornamelijk belangrijk dat je als ondernemer zelf inzicht krijgt in de kansen en bedreigingen. Daarnaast is het belangrijk dat je je realiseert dat je ook voor kosten komt te staan. Het mooiste is natuurlijk als je die uit eigen middelen kunt bekostigen, maar veelal moet je geld lenen. Dat lijkt zo gemakkelijk, je neemt een persoonlijke lening of hypotheek, maar zo werkt het niet. Een financierder vraagt altijd naar het inkomen, maar loonstrookjes heb je niet (meer)! Ook een hypotheek is geen optie. Daarvoor is onderpand nodig, en voor een onderpand zijn financiën nodig. Een vicieuze cirkel dus, waar enkel een sluitend ondernemingsplan uitkomst kan bieden. Als een financierder vertrouwen heeft in jouw plan, komt het vast goed!
Lees hier andere praktische tips die je helpen als je een praktijk of salon aan huis wilt beginnen!