Huidkanker is de meest voorkomende en snelst toenemende vorm van kanker in Nederland en kan worden voorkomen door de huid goed te beschermen tegen overmatige uv-straling. Zonblootstelling bij kinderen (tot 15 jaar), verhoogt de kans om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Wanneer iemand in zijn of haar leven vaker verbrandt door de zon, neemt de kans op huidkanker aanzienlijk toe. Met goede voorlichting en maatregelen (zoals je huid insmeren, uv-werende kleding dragen en uit de zon blijven) zijn bepaalde vormen van huidkanker te voorkomen. Daarom roept KWF Kankerbestrijding met de campagne ‘Smeren, kleren, weren’ iedereen op zich goed te beschermen tegen de zon.

Onvoldoende bescherming

Uit diverse onderzoeken van onder andere de Stichting tegen Kanker en het KWF Kankerfonds blijkt dat we de risico’s van uv-straling wel degelijk kennen, maar er toch in de praktijk onvoldoende rekening mee houden. Zo smeren we onszelf en onze kinderen bijvoorbeeld wel in als we naar het strand of het zwembad gaan, maar verzuimen we vaak het insmeren om de twee uur te herhalen. Ook tijdens buitenluchtactiviteiten zoals buiten spelen, naar pretparken gaan of op terrasjes zitten, blijkt dat kinderen niet of onvoldoende worden beschermd. De meeste verbrandingen lopen kinderen op tijdens strandvakanties in het buitenland. En één of twee keer verbranden bij kinderen, volstaat al om het risico op huidkanker op latere leeftijd flink te verhogen.

Beschermingsmaatregelen

Als je ouders vraagt wat de belangrijkste maatregel is om hun kinderen te beschermen tegen uv-straling is dat veelal een zonnebrandproduct smeren. Heel belangrijk, maar de belangrijkste maatregel blijft toch om blootstelling zoveel mogelijk te beperken en in de schaduw te blijven. Vooral tijdens de piekuren tussen 11.00 en 16.00 uur. Houd er hier wel rekening mee dat je in de schaduw alleen beschermd bent tegen direct zonlicht. Een flink deel van de uv-straling weerkaatst namelijk via het aardoppervlak en komt zodoende evengoed onder je parasol.

Bedek het lichaam van je kinderen

Een tweede belangrijke maatregel om uv-stralen goed tegen te houden, is je kinderen (uv-beschermende) kleding aan te doen. Juist voor kleine kinderen bestaan er leuke zwempakjes met lange mouwen en pijpen die goed beschermen en bovendien snel drogen. Hoedjes zijn ook belangrijk, aangezien deze de schedelhuid, het gezicht, de oren en nek beschermen. Een andere doeltreffende manier is het dragen van een zonnebril. Vandaag de dag is het aanbod van kinderzonnebrillen steeds groter en gevarieerder. Een zonnebril beschermt immers niet alleen tegen verblinding, maar ook zoveel als mogelijk tegen uv-straling. Tip: kijk naar het filterpercentage op het label van de bril of ze zowel tegen UVB- als UVA-straling beschermen!

Smeren, smeren en nog eens smeren

Zonnebrandproducten zijn er diverse vormen, zoals crèmes, lotions, gels, spray en zelfs schuim. Hierin worden twee soorten onderscheiden: de fysische producten die vooral de uv-straling reflecteren en de chemische (die de straling hoofdzakelijk absorberen). De eerste categorie is meer bekend als de zogenaamde ‘sunblockers’ en wordt minder vaak gebruikt omdat ze de huid afsluiten. Bovendien kunnen kinderen en volwassenen er allergisch op reageren. De meeste gebruikte zonbeschermingsproducten zijn degene die ingrediënten bevatten om de uv-straling ‘op te slorpen’. Welke beschermingsfactor is het meest geschikt voor jouw kind? Voor baby’s geldt heel duidelijk: UIT DE ZON HOUDEN! Voor kinderen met matige blootstelling: factor 30-50, bij sterke blootstelling: factor 50+ en extreme blootstelling: uit de zon houden! 

Gerelateerde berichten