Op dit moment wordt beautyspot.nl verbeterd, waardoor sommige pagina’s en details tijdelijk niet 100% volledig zijn. Bedankt voor je geduld!

Het is een veel voorkomende huidaandoening die lijkt op kippenvel of warmtebultjes, echter luid de diagnose anders, namelijk ‘ keratosis pilaris’. We kennen deze naam vaak niet, maar als we deze bultjes zien weten we het meteen.

Keratosis pilaris zijn kleine ruwe, rode bultjes die op de bovenarmen, bovenbenen en billen kunnen voorkomen.

Onstaan van keratosis pilaris

Het is een onschuldige afwijking van de hoorncellen van de haarfollikels door keratine. Keratine wordt in overmaat geproduceerd waardoor de haarfollikels kunnen gaan ontsteken, omdat bacteriën zich hier nestelen. Hierdoor zie je soms kleine puistjes in dit gebied. Deze aandoening gaat vaak samen bij mensen met een atopie (eczeem, astma en hooikoorts) en bij mensen met psoriasis. Ook is er een genetische aanleg bij de ontwikkeling van keratosis pilaris.

Behandeling

Omdat het een onschuldige aandoening is, is het niet nodig om deze te behandelen. Echter is het vaak ontsierend en willen we dit uit cosmetisch oogpunt verbeteren. Keratosis pilaris verdwijnt nooit uit zichzelf maar kan wel in de loop van het leven minder worden. In de winter zien we deze aandoening meer dan in de zomer, omdat in de winter de lucht droger is en de huid wordt afgesloten door middel van kleding. Omdat deze huid vaak droger is, is het belangrijk om niet te heet en te lang te douchen, de huid zachtjes af te drogen en de huid in te vetten. Het is aan te raden om niet altijd te douchen met zeep omdat dit de PH waarde van de huid uit balans brengt.

Glycolzuur / Glycol Acid

Behandelingen met glycolzuur (ook wel hydroxyethaanzuur of AHA’s genoemd) kunnen erg effectief zijn. Het glycolzuur zorgt voor een chemische exfoliatie. Exfoliëren is een proces waarbij beschadigde en oude huidcellen afschilferen. Een crème met ongeveer 20% aan glycolzuur of AHA’s is sterk genoeg om de bultjes bij keratosis pilaris glad te maken.

Melkzuur / Lactic Acid

Melkzuur hoort net als glycolzuur bij de groep van AHA’s. Melkzuur zorgt er voor dat de huid vocht beter vast kan houden en daarom zachter en gladder wordt.

 

Ureum / Urea

Ureum is een erg goed middel om de huid te verzachten. Het zorgt er voor dat de huid water opneemt. Hierdoor verweekt de bovenste huidlaag en zullen schilfers en andere harde huidlagen zoals de keratine ook verweken. Ureum is onder andere verkrijgbaar in de zalf Calmurid.

De huisarts kan een crème op basis van tretinoïne (vitamine A-zuur), salicylzuur (2-5%) of ureum (5-10%) voorschrijven. In veel voeding is ook vitamine A aanwezig. In lever zit bijvoorbeeld veel vitamine A, maar ook in zoete aardappelen,

wortels, mango’s, spinazie, abrikozen, cantaloupe meloen, melk en eigeel.

Laserbehandeling voor ontharen kan keratosis pilaris verbeteren doordat de absorptie van warmte door de laser, de haarfollikels kapot maakt.

Er zijn dus genoeg manieren om keratosis pilaris aan te pakken. Bij iedereen kan elke behandeling een ander resulataat geven. Kijk dus welke methode het meest effectief is waardoor keratosis ook in de zomer wegblijft.

 

Gerelateerde berichten