Ooooit lang geleden, ver voor de tijd dat ik Makeup-Awards organiseerde, voordat ik gevraagd werd mee te werken aan technische handboeken en voordat ik als docent aan de slag ging, werd ik er door mijn toenmalige werkgever kap & grime bij de NOS op uitgestuurd. Ik moest een bekende presentatrice in de make-up te gaan zetten. Eenmaal op de locatie – dit keer Jaarbeurs Utrecht – installeerde ik mijn make-upspiegel, sloot de elektra aan, pakte mijn make-up koffer uit keurig op een schone handdoek en ontrolde mijn ontsmette kwastenset. 

Terwijl ik tevreden naar mijn mooie doosjes met glimmende spiegeltjes kee, kwam er een meisje binnen. Ze droeg een versleten tas van een bekende supermarkt, was – volledig naar de de laatste mode onder visagisten destijds – geheel in het zwart gekleed met enorme rode laarzen. ‘Hoi, ik kom modellen opmaken’, kondigde ze aan. ‘Wees welkom, ik ook. En je ziet: er is plek zat’, antwoordde ik vriendelijk.

Op de hoek van de tafel tegen over me schudde ze letterlijk haar tas leeg. In een wolk van poeder rolden doosjes en tubetjes al dan niet voor zien van dopjes over het kale tafelblad. Tot overmaat van ramp stuiterde er een wc-rol van de tafel op de grond. Zonder blikken of blozen pakte ze de rol op en deponeerde hem tussen de andere items. Ze was klaar voor de start. 

Nu besef ik heus wel dat er de afgelopen jaren heel wat veranderd is in de werkwijze van visagisten. Er is een enorme professionaliseringsslag gemaakt. Mede dankzij de geweldige ontwikkeling van de opleidingen en scholen en ondersteuning van de branchevereniging. Ook bij wedstrijden als de Talent Award en de Make-up Award blijft het onderdeel ‘hygiëne’ een speciaal item in de juryformulieren om te beoordelen.

Desalniettemin wilde ik jullie deze herinnering niet onthouden. Vol verbijstering keek ik naar mijn collegavisagist daar in die ruimte bij de Jaarbeurs. Ik keek van mijn net uitgepakte kleenex doosje naar de verfrommelde wc-rol tussen alle rommel. Verbijsterd was ik. Een wc-rol.. daar was ik nu nooit opgekomen. 

Tine van Oorschot 

Senior make-up artist Docent, Organisator Make-up Awards, Columnist

Overige experts

Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten