Seizoensafhankelijke Depressie (SAD) is een terugkerende depressieve stoornis met een tijdelijk karakter die in de herfst en in de winter optreedt en die in de lente weer verdwijnt. Zowel hypersomnie als insomnie kunnen in de donkerdere maanden verergeren bij mensen die aan SAD lijden.

Bij een verstoorde nachtrust wordt er al snel naar pillen gegrepen. Maar de oproep van artsen en psychologen, maar ook van mensen met slaapproblemen om alternatieven zonder medicamenten te vinden, wordt steeds groter.  Sinds 2012 heeft de American Academy of Sleep Medicine (AASM), het wereldwijde referentiepunt voor slaapexpertise, CGTI (cognitieve gedragstherapie voor insomnie) aangewezen als de meest geschikte therapie om slaapproblemen op lange termijn op te lossen. In recent bijgewerkte richtlijnen, beveelt de AASM ook ademoefeningen aan als een effectieve manier om chronische insomnie bij volwassenen te behandelen.

De wetenschap ondersteunt die aanbeveling. Wanneer je 20 minuten voor het slapengaan langzaam ademt, dan val je 15 minuten sneller in slaap. Dankzij langzame ademoefeningen zal je ook de neiging hebben om ‘s nachts maar half zo vaak als normaal wakker te worden. Langzaam ademen kalmeert het zenuwstelsel, vermindert stress en verzacht drukke gedachten. Het is de beste natuurlijke manier om je slaap en slaapkwaliteit te verbeteren.

Gerelateerde berichten