Op dit moment wordt beautyspot.nl verbeterd, waardoor sommige pagina’s en details tijdelijk niet 100% volledig zijn. Bedankt voor je geduld!

We krijgen wereldwijd het advies om niet onbeschermd de zon in te gaan, maar een aantal dermatologen zoals dr. Nicholas Perricone, dr. Richard Weller en artsen waaronder dr. Michael Hollick, zet hier vraagtekens bij met wetenschappelijke argumentatie. Nicholas Perricone, een bekende Amerikaanse dermatoloog, schrijft in zijn boek Forever Young (1) dat het voordeel van iedere dag vijftien minuten onbeschermd zonnen opweegt tegen de schadelijke effecten. Het belangrijkste is dat de huid niet verbrandt. Kunnen we de huid extra bescherming geven voor die momenten dat we onbeschermd de zon in gaan? 

Uit onderzoek blijkt dat een huid die rijk is aan AGE’s (Advanced Glycation Endproducts) als gevolg van een voedingspatroon met veel verhitte en bewerkte voeding, meer huidschade ondervindt door blootstelling aan zonlicht (2). AGE’s zijn giftige stoffen die vooral ontstaan wanneer we voeding lang op hoge temperatuur verhitten. Denk aan de bruine verkleuringen op gebakken vlees, gefrituurde en geroosterde producten. Een huid die rijk is aan AGE’s is meer vatbaar voor zonschade, rimpels en agespots. Een gezond voedingspatroon met veel kleurrijke groenten en fruit beschermt ons juist tegen de schadelijke effecten van zonlicht. Granaatappel voorkomt bijvoorbeeld de vorming van AGE’s in het lichaam (3) en een dieet met weinig geraffineerde suikers zorgt voor minder vorming van AGE’s in onze weefsels. 

Antioxidantrijke voeding zoals tomaat, wortel, pompoen, groene groenten, donkere chocolade en rood fruit geven de huid niet alleen een aantrekkelijke teint, de huid wordt ook minder gevoelig voor zonschade. Groene bladgroenten spannen de kroon; bij regelmatig gebruik (drie keer in de week) verlagen ze de kans op huidkanker in een Australisch onderzoek (4) met 54%! 

Wat ik vaker benoem is dat vrouwen die meer vitamine C binnen krijgen via de voeding, minder rimpelvorming hebben. Maar de antioxidanten uit citrusfruit beschermen de huid ook tegen zonschade. Dit is bijvoorbeeld te zien in het volgende onderzoek: acht minuten na het drinken van drie shots wodka daalde bij de proefpersonen de hoeveelheid antioxidanten in de huid. Maar werd de wodka met sinaasappelsap gedronken dan was dit effect minder groot. De groep die alleen wodka dronk verbrandde daarna snel na blootstelling aan UV-licht. De groep die wodka dronk met sinaasappelsap verbrandde minder snel (5). 

Verstandig zonnen is een advies dat we waarschijnlijk vaker gaan horen in de toekomst. Uiteraard raadt geen enkele vitamine D-expert of dermatoloog mensen aan om uren in de zon te bakken. Maar een dieet gevuld met AGE’s, suiker en gebrek aan kleurrijke antioxidanten, draagt mogelijk meer bij aan een zongevoelige huid en aan huidschade dan we denken. Geniet daarom in de zomer volop van vers fruit, smoothies en frisse salades, zodat je ook van binnenuit je huid beschermt tegen zonschade.

Bronnen:

1. dr. Nicholas Perricone: Forever Young

2. Ichihashi, M., Yagi, M., Nomoto, K., & Yonei, Y. (2011). Glycation stress and photo-aging in skin. Anti-Aging Medicine, 8(3), 23-29. Bron: http://bodyecology.com/articles/stop-wrinkles-at-the-source#.VPaxLeH59E4

3. Food Funct. 2014 Nov;5(11):2996-3004. doi: 10.1039/c4fo00538d. Pomegranate phenolics inhibit formation of advanced glycation endproducts by scavenging reactive carbonyl species. Liu W1, Ma H, Frost L, Yuan T, Dain JA, Seeram NP.

4. American Society for clinical nutrition: Dietary pattern in association with squamous cell carcinoma of the skin: a prospective study 1,2,3 Torukiri I Ibiebele, Jolieke C van der Pols, Maria Celia Hughes, Geoffrey C Marks, Gail M Williams, and Adèle C Green.

5. https://nutritionfacts.org/video/preventing-skin-cancer-from-the-inside-out/

Eva van Nieuwburg

Profiel Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten